VarkensNieuws

Eikettering geen gevaar voor biggenexport

Berlijn – De verplichte herkomstetikettering voor vlees zal de Nederlandse biggenexport naar Duitsland niet in gevaar brengen. Dat valt af te leiden uit informatie van het Bundesmarktverband für Vieh und Fleisch.

Volgens de jongste informatie geldt voor biggen met een opleggewicht onder de 30 kilo dat deze bij afleveren het kenmerk ‘opgefokt’ in Duitsland mogen dragen, mits het aflevergewicht boven de 80 kilo ligt. De biggen hebben dan minimaal vier maanden in een Duitse stal gelegen en zijn daarmee genationaliseerd, is de uitleg. Extra voorwaarde is dat de varkens bij slachten niet ouder zijn dan een half jaar.

Nederlandse vleesvarkens en biggen zwaarder dan 30 kilo krijgen bij afleveren aan een Duitse slachterij de vermelding ‘opgefokt in Nederland’.

Het Bundesmarktverband verklaart dat op basis van importstatistieken en technische resultaten van de vleesvarkens biggen die in Nederland en Denemarken zijn geboren mogen worden gezien als opgegroeid in Duitsland. Die dieren zijn ‘Eingedeutscht’, zoals de Duitse vakpers schrijft.

Woensdag 1 april treedt EU-verordening 1337/2013 in werking, over herkomstetikettering. In deze verordening is geregeld dat de Europese consument op het etiket kan zien uit welk land varkensvlees afkomstig is. Varkenshouders dienen vanaf die datum bij elke levering aan te geven uit welk land hun varkens afkomstig zijn.

Duitsland importeert jaarlijks 5 miljoen slachtvarkens en 11 miljoen biggen, voornamelijk uit Denemarken en Nederland.