Proefrooien van aardappelen. - Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Eerste proefrooiing Aviko: zeer lage opbrengsten

De gemiddelde opbrengst van Aviko Potato voor de belangrijkste fritesaardappelrassen voor de hoofdoogst ligt – op dit moment in het groeiseizoen – op zo’n 18 ton per hectare. Dat blijkt uit de eerste proefrooiing van Aviko Potato in week 30 voor de oogst van 2023.

Dit is een zeer lage hectareopbrengst. De afgelopen seizoenen zat de opbrengst in week 30 tussen de 25 en 42 ton aardappelen per hectare. Vorig seizoen was de gemiddelde hectareopbrengst in week 30 met 42 ton ruim het dubbele van dit seizoen. Toen hadden de aardappelen in het voorjaar juist een goede start.

“Door het late pootwerk en koude en droge voorjaar hebben de aardappelen een flinke achterstand opgelopen”, zegt Willem van Tilburg, hoofd inkoop Nederland en Duitsland bij Aviko Potato. “De gewassen staan er nu mooi groen bij. En met het huidige groeizame weer is het hopen dat de aardappelen nog goed bijgroeien. Maar de aanzet per plant is veel lager dan normaal. Het is daarom niet realistisch om nog een goede opbrengst te verwachten.”

Proefrooiingen geven beeld van heel Nederland

Aviko bemonstert jaarlijks de belangrijkste fritesgeschikte aardappelrassen: Agria, Fontane en Innovator. De aardappelen zijn dit seizoen niet grof gegroeid. Ruim 40% van de hoofdoogst aardappelen heeft een percentage van 50 millimeter plus in week 30. Ook het onderwatergewicht ligt laag: rond 324 gram en lager dan het meerjarengemiddelde.

De proefrooicijfers geven een uitgebalanceerd beeld over Nederland, omdat in alle teeltregio’s in Nederland proefrooiingen worden verricht. Op twee plekken in een perceel wordt 1,33 strekkende meter gerooid. Deze monsters worden vervolgens in een kwaliteitslaboratorium verwerkt.

Beheer
WP Admin