Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Eerste mest over groenbemester

Op de eerste dag dat weer mest mag worden uitgereden op bouwland, rijdt loonwerker Rien de Koster mest uit op een grasgroenbemester.

Het is hier de bedoeling dat de bemester de pompunit achteruit van de afrit duwt, en dan met de unit aangekoppeld naar het volgende perceel gaat. Deze afrit is vorig jaar gerenoveerd en de opgebrachte grond is nog los, zodat de pompunit tijdens deze manoeuvre ongewenst ging schuiven. Om schade aan boom, berm en unit te voorkomen, werd besloten om met behulp van een tweede trekker en een fikse ketting de unit op de weg te krijgen. De pompunit kwam nu zonder probleem op de weg.

Op dit perceel stond vorig jaar tarwe waar gras als groenbemester onder is gezaaid. Schapen hebben dit kort gehouden. Duidelijk is dat het perceel niet droog is.

De Koster kan het land al op, omdat hij sinds vorig jaar beschikt over zelf ontwikkelde bemesters. Om het gewicht te verminderen en dit zo gelijkmatig te verdelen, zijn de mestarmen naar voren geplaatst en staat de vooras 1,5 meter naar voren, met daarboven een bandendrukwisselsysteem om snel de bandendruk te variëren voor op de weg of het land.

1 februari, de eerste dag dat weer mest mag worden uitgereden op akkerland. De animo bij de akkerbouwers is mede doordat het land nat is, nog niet heel groot. Wel bij veehouders waar de mestkelders vol raken. Loonbedrijf de Koster uit het Zeeuwse 's-Heer Hendrikskinderen is deze eerste februari begonnen om de eerste percelen te bemesten. - Foto's: Anton Dingemanse

De lagedrukbanden staan in het veld op 0,5 bar. Dit is het spoor van de 75 centimeter brede voorband. Alleen het profiel laat een indruk achter in deze toch wel natte bodem.

Achter de machine het beeld nadat is bemest. Alleen van de 1.050 centimeter brede achterbanden is een licht spoor te zien. Inmiddels is een derde vergelijkbare combinatie in aanbouw.

De pompunit is zo aangepast, dat een extra man voor de bediening niet meer noodzakelijk is. Deze unit met een buffer van 40 kuub is op afstand bedienbaar door de chauffeur van de bemester, en slaat automatisch af als hij leeg is. Een volgende vracht mest is weer gearriveerd en wordt door de chauffeur geleegd in de container.

Het eerste perceel van dit jaar is bemest en de bemester wordt voor transport over de openbare weg in orde gemaakt.

Nog dezelfde dag is Christiaan Dees het net bemeste 5 hectare grote perceel gaan ploegen.

Op dit perceel komt mais voor Peter Vermue, een melkveehouder waarmee ik wel vaker een perceel ruil voor een goede vruchtwisseling. Dit jaar heb ik van hem een vergelijkbaar perceel waar ik uien ga telen , aldus Dees.

Om te voorkomen dat de gps van de trekker en de ploeg elkaar tegenwerken, ploegt Dees alleen met de gps-besturing van de ploeg aan.

Een detail van het ploegwerk laat zien dat de toch wat zware grond al mooi uit elkaar valt. Over ongeveer 2,5 maand wordt de mais gezaaid. Tijd genoeg om de grond te laten verweren.

Bij nadere beschouwing blijkt dat de grasgroenbemester een goede doorworteling van de grond opleverde.

Omdat Vermue niet over een ploeg beschikt, ploegt Dees het ruilperceel. Vermue zorgt voor de drijfmest.

Beheer
WP Admin