Blonde d'Aquitaine-koeien in Bretagne, Frankrijk. Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Eerste besmetting met dierziekte EHD in Frankrijk

In het zuidwesten van Frankrijk is een eerste besmetting bij runderen vastgesteld met Epizootic Hemorrhagic Disease (EHD). De ziekteverschijnselen lijken op die van blauwtong.

Epizootic haemorrhagic disease (EHD) is een niet-infectieuze virusziekte, aldus de GD. De ziekte wordt veroorzaakt door een orbivirus, dat hoofdzakelijk bij herten voorkomt en de binnenzijde van kleine bloedvaten aantast, waardoor oedeem, bloedingen en ulcera kunnen ontstaan. De verschijnselen lijken veel op die van blauwtong en dieren kunnen elkaar niet onderling besmetten.

Overdracht EHD door knutten

Het virus wordt overgebracht door stekende insecten van het type culicoides (knutten). EHD is sinds 2008 een ziekte die op de lijst staat van het Office International des Epizooties (OIE). Nederland is tot nu toe vrij van EHD.

In de Franse grensstreek met Spanje zijn besmettingen geconstateerd op drie veehouderijen, deelde de dienst voor voedsel- en diergezondheid Anses mee. De Franse autoriteiten stellen daarbij dat de ziekte vanuit het zuiden van Spanje in dat land langzaam oprukt in noordelijke richting.

Het laatste geregistreerde geval bevindt zich op 100 kilometer van de Franse grens. Volgens het Franse ministerie van landbouw heerst de ziekte al lange tijd in Noord-Amerika en zijn in Europa besmettingen bekend in Italië, Spanje en Portugal.

Het ministerie voor landbouw in Parijs heeft de vereiste beheersmaatregelen afgekondigd. Op grond van de EU-regelgeving is de export van levend vee uit een streek van 150 kilometer rond besmette bedrijven verboden. Het ministerie benadrukt dat de veeziekte niet overdraagbaar is op de mens.

Beheer
WP Admin