AkkerbouwNieuws

Eerste af-landpool Aviko scoort €132,26 per ton

Dronten – Aviko Potato meldt dat zijn af-landpool voor fritesgeschikte aardappelen een gemiddeld resultaat heeft opgeleverd van €132,26 per ton.

De pool, voor de hoofdrassen Fontane, Miranda en Agria, is dit seizoen voor het eerst georganiseerd. De opbrengsten voor de deelnemers liepen uiteen van 4.500 tot 10.000 euro per hectare. Van de afzet via de nieuwe pool is een belangrijk deel in de voorverkoop gerealiseerd, dankzij de vaste markt voor fritesaardappelen in juli.

In de af land pool nam een groep van circa vijftig telers in Oost-Nederland, Zuidoost-Nederland en Zuid-Nederland deel. De gerealiseerde af land prijzen lopen uiteen van €147,26 voor levering medio augustus, tot €132,26 voor levering in september en oktober. Een deel van de aardappelen is vanwege het grote aanbod in de weken erna verwerkt met een prijstoeslag voor tijdelijke opslag. Inclusief die toeslag is vanaf week 45 een prijs van € 147,26 betaald. Om logistieke redenen hebben enkele telers hun aardappelen tijdelijk in een kuil opgeslagen. Hiervoor is een vergoeding van 15 euro per ton uitgekeerd bovenop de gemiddelde poolprijs. Ook de vroeglevering van aardappelen is gehonoreerd met een premie. Die varieerde van 15 euro per ton in week 33 tot 5 euro per ton in week 35.