Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Eerst de contracttool invullen dan pas tekenen

De POC contracttool maakt fritesaardappelcontracten transparant en vergelijkbaar.

De aardappelcontracttool van Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) voor de fritesaardappelcontracten van seizoen 2023-’24 is nu voor POC-leden beschikbaar. In de vergelijkingstool zijn de vasteprijscontracten voor zes rassen van acht verwerkers opgenomen. De tool maakt verschillen tussen de door de afnemers geboden contracten voor de telers inzichtelijk.

Lastig om gegevens te verzamelen

Het was volgens POC-voorzitter Jasper Roubos dit jaar wat moeilijker dan vorig jaar om alle gegevens van de fritesverwerkers bij elkaar te krijgen, vooral het loskrijgen van de kwaliteitseisen was lastig. Mede dankzij aanvullende informatie van leden is het het toch gelukt.

POC-leden kunnen de tool online invullen. Na invullen van ras, tonnen per hectare, leveringsweek en wel of geen mechanische koeling geeft de tool de basiscontractprijs van alle acht afnemers. De volgende stap is het invullen van de kwaliteitscategorie. POC heeft vijf kwaliteitscategorieën benoemd: uitstekend, goed, gemiddeld, matig en slecht. Telers kunnen op basis van kwaliteitsgegevens van vorige oogsten bepalen bij welke categorie hun aardappelen het beste aansluiten.

Overzicht

Uiteindelijk rolt er een overzicht voor het ingevulde ras uit met de contractprijs per fabriek en per leveringsweek. In een extra stap wordt ook per week het verschil tussen de hoogste en laagste prijs aangegeven. Voor Innovator bijvoorbeeld lopen de contractprijzen, afhankelijk van de leveringsweek, uiteen van globaal € 10 tot € 15 per ton.

Roubos ziet als ideaalbeeld dat telers eerst de tool invullen en dan pas een contract tekenen. Door het openleggen van de contracten kunnen telers weloverwogen kiezen en staan ze sterker in de contractonderhandelingen met hun afnemer.

Investering

Het POC-lidmaatschap ziet Roubos als een investering in een organisatie in opbouw. Telers die vorig jaar instapten, dragen tot 2025 € 200 per jaar bij, nieuwe leden betalen tot 2025 twee keer € 400. POC geeft zichzelf tot 2025 de tijd om zoveel leden te werven dat 70% van het fritesaardappelareaal afgedekt is, nu is dat nog 25%.

Beheer
WP Admin