Vorige week bleek vogelgriep te zijn uitgebroken op een vleeseendenbedrijf in het Flevolandse Biddinghuizen. Nu blijkt dat eenden veel bevattelijker zijn voor vogelgriep dan eerder werd gedacht. - Foto: Henk Riswick PluimveeNieuws

Eenden vatbaarder voor vogelgriep dan gedacht

Eenden zijn zeer gevoelig voor vogelgriep, blijkt na de jongste uitbraak op het vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen.

Tot vorig jaar leefde in de pluimveesector juist de gedachte dat eenden niet snel tegen een infectie van het virus aanlopen, verklaart Eric Hubers, voorzitter van LTO Pluimveehouderij. Hubers: “Het blijkt dat eenden heel gevoelig zijn voor de variant H5N6 die dit jaar opduikt en voor de H5N8-variant van vorige winter.”

H5N6 gevaarlijke mengvorm

Hubers vermoedt dat de variant H5N6 heel gevaarlijk is voor alle pluimvee. Het gaat om een mengvorm van een hoogpathogene H5-variant en een laagpathogeen N6-type. Deze vorm lijkt nieuw in Nederland, zodat vogels daar überhaupt geen afweerstoffen tegen hebben. Eenden zijn veel minder gevoelig voor de H7N7-variant van vogelgriep. Het ligt dus erg aan virustype of eenden vogelgriep krijgen.

Met een ophokplicht was de uitbraak in Biddinghuizen niet voorkomen. In Nederland komen vleeseenden sowieso niet buiten

Hubers vertelt dat tijdens het crisisoverleg, afgelopen vrijdag 8 december, minister Carola Schouten van LNV zei dat de hygiënemaatregelen op het getroffen bedrijf goed op orde waren. Met een ophokplicht was de uitbraak niet voorkomen. In Nederland komen vleeseenden sowieso niet buiten. Hoe de dieren besmet zijn geraakt, is nog onbekend.

Beheer
WP Admin