AkkerbouwAchtergrond

Een verrassing van beton

Vanuit alle hoeken hoor je geluiden over droogte. Ook Hongarije lijdt onder de droogte.

Onze inschuurlijn was te laat geleverd en de installatie ervan nam gigantisch veel tijd in beslag. Daarbovenop had onze rooier (die onlangs nog voorzien is van nieuwe rooi- en bunkerkettingen) op het allerlaatse moment nog een laatste helpende technische hand nodig uit België. Daardoor konden we pas half september beginnen met het rooien van de eerste aardappelen. De rooier werkte super, maar door de hoge temperaturen van 26 tot 30 graden alsmede de kurkdroge grond met de nodige kluiten moesten we al na 4 hectare stoppen met rooien.
Deze droogte blijft ons zeker parten spelen. Regen zal weinig soelaas brengen. Echter, door nog even te wachten komt de temperatuur wel ooit onder de 20 graden en daar zijn we veel beter mee af.
De inschuurlijn is eind deze week klaar. Vermoedelijk hebben we dan ook het eerste geschikte rooimoment.

Winterploegen

Dit najaar hebben we er 70 hectare bij onder de ploeg. Doordat alle oogsten opschuiven, komt het winterwerk steeds dichterbij. Dat winterwerk is hier een absolute verplichting, want het weer kan in november plots omslaan naar vorst. Daarom is het op veel Hongaarse bedrijven de gewoonte om eind augustus al te beginnen met ploegen.
Dit vroege ploegen zorgt volgens mij voor extra onkruid. Daarom start ik er nooit eerder mee dan eind september.
Dit jaar ben ik in het weekend van 20 september begonnen met ploegen. Groot was echter mijn verbazing toen ik op het veld van de eerstgerooide aardappelen met de ploegscharen schorren als rotsblokken bovenhaalde, net beton. Dat het land heel droog was, was mij bekend, maar zo droog is het in jaren niet geweest.
Vanwege de droge grond ploeg ik nu met een lagere snelheid. Dus niet met 7,5 maar slechts met 5 kilometer per uur. Daarmee ligt de capaciteit een flink stuk lager.

Droog de schuur in

Je zou kunnen zeggen: wacht dan nog even op regen. Maar dat biedt weinig soelaas. Wat er ook aan regen valt in oktober, het zal alleen maar verdampen in de krukdroge, warme grond. De enige opsteker is en blijft het feit dat 90 procent van alle zonnebloemen en mais zonder drogen de schuur in kan.

Beheer
WP Admin