AlgemeenAchtergrond

Een toerist in de wei

Sommige toeristen picknicken doodleuk in de wei. Ze denken dat het een brede berm is of zoiets. Hoe voorkom je dat?

In de omgeving waar ik woon, zijn nogal wat rust- en eetplekjes georganiseerd: een grasveldje, een picknicktafel en een prullenbak. Er zitten regelmatig wat mensen, maar ik heb er nooit campermensen gezien. Mensen met een camper hebben hun eigen picknicktafel aan boord en parkeren waar ze willen. Zo zag ik toen ik zelf een rondje fietste, een camper een weiland indraaien. Het was zo’n weiland waar geen puntdraad of andere afrastering omheen stond.

Toen de wagen goed stond, verschenen er klapstoeltjes en een klaptafeltje en ook iets dat op een thermoskan leek. De mensen installeerden zich ontspannen in het zonnetje. Ik was stomverbaasd. Zoiets doe je toch niet in een weiland? Maar kennelijk dachten zij dat het een wel erg royale wegberm was.

Net toen ik verder wilde fietsen, zag ik de boer aan komen lopen. Hoe zou dit aflopen? Ik stond helaas te veraf om het gesprek exact te kunnen verstaan, maar het kwam er zo ongeveer op neer dat de boer vroeg wat eigenlijk de bedoeling was? Nou, ze zaten lekker koffie te drinken, het was zulk mooi weer, vind u ook niet?

Ja, dat kon de boer niet ontkennen. ‘Maar u zit in het eten van mijn koeien.’ De vrouw keek schichtig om zich heen. Koeien? Waar? Nou, op stal. Dit gras maai ik en voer ze dat op stal. Dus u zit in hun eten. Gut, nou, tjee, lieve help, nee dat wisten ze niet. Excuus. En ze begonnen meteen met inpakken.

Hoe zou je zulke misverstanden nou kunnen voorkomen? Toch maar puntdraad om het perceel zetten? Dat kost nogal wat. En als je er toch geen vee in hebt, is dat zonde van het geld. Later kreeg ik een mail van een boer die eigengemaakte bordjes ophing met daarop: ‘Pas op voor de stier’. Sindsdien had hij nooit meer last van weilandtoerisme.

Beheer
WP Admin