AkkerbouwAchtergrond

Een kijkje bij de buurman

Om iets breder te gaan in de Hongaarse akkerbouw zal ik in de komende twee weblogs mijn twee buren beschrijven. Het zijn grootschalige akkerbouwholdings die heel verschillend werken.

Beide buurbedrijven omvatten samen 7.300 hectare. Het eerste bedrijf, Göddölö Tangazdaszag, is een staatsbedrijf met private beheersvenootschap. Het tweede bedrijf, de coöperatie Hort, grenst eraan en heeft 2.500 hectare.

Göddölö Tangazdaszag was voorheen onderdeel van de Göddölö-landbouwfaculteit, maar gaat tot op heden alleen verder. Dit bedrijf telt 4.800 hectare bouwland, weiden, bossen, een jachtreservaat en boomgaarden. De grond gaat van zandgrond naar zware klei. Het bedrijf is ingedeeld in vier delen:
– een akkerbouwbedrijf waar korrelmais, snijmais, kool- en mosterdzaad, zonnebloemen, tarwe, gerst, graszaad en luzerne worden geteeld. Het laatste gewas wordt gehakseld na een korte voordroogperiode in het veld;
– een graanveredelingsstation (tarwe, gerst, mosterdzaad en graszaad);
– een melkveebedrijf met een capaciteit van 900 koeien;
– een fruitbedrijf met een distilleerderij en sappenperserij. Dit deelbedrijf is recent met Europese subsidie voor ruim €400.000 gemoderniseerd.

Loonwerkers ondersteunen eigen mechanisatie

Alle tractoren op dit bedrijf komen van Case. Voor de oogst van granen worden de vier maaidorsers bijgestaan door loonwerkers. Het uitrijden van de stalmest van het melkveebedrijf gebeurt in loonwerk, net als het sproeien met de helicopter. Ook de Claas Jaguar-hakselaar krijgt wel eens ondersteuning van een tweede hakselaar in loonwerk.

Doorsmeren op de kopakker

Het bedrijf heeft aan jaarlijks wisselende teelten zo’n 2.850 hectare. De zaaibedbereiding wordt uitgevoerd met twee Kongskilde Germinator 6000-machines. In droge jaren is zo’n Gerinator een handicapmachine, in jaren zoals deze een must. De machines draaien 24 uur per dag. Tegen de morgen (en bij het het aanbreken van de dag na een nachtje brommen) is technische ondersteuning nodig: doorsmeren en lagers vernieuwen. Die Germinators zijn zo licht gebouwd dat bij zoveel bewerkte hectares de lagers echte slijtstukken worden.

Foto: Patrick Feliers / Szolt en Norbert Maté

Beheer
WP Admin