Mirko en Daniëlle poseren met bruidskoe Clara bij de versierde boog. Zo'n boog is eveneens traditie en wordt gemaakt door de buren. BoerenlevenAchtergrond

Een echte boerenbruiloft, mét bruidskoe

Een huwelijk van een boerendochter en een boerenzoon is zeldzaam. Dit was dé kans voor een bruidskoe. De hele buurt deed mee.

Bekijk fotoreportage onderaan artikel

Hoe het is als je dochter met een boerenzoon trouwt? “Heel bijzonder”, vindt melkveehouder Rikus KleinJan uit Daarle (Ov.). Zijn dochter Mariëlle trad onlangs in het huwelijk met Mirko Valk, die even verderop woont in hetzelfde dorp. “Een boerendochter die met een boerenzoon trouwt, dat gebeurt niet zo vaak meer”, weet Rikus.

Bij hem in de buurt was de laatste keer bijvoorbeeld minstens dertig jaar geleden. “Mijn eigen moeder kreeg een bruidskoe mee toen ze hier kwam en ik heb altijd gezegd dat als mijn dochter een boer zou trouwen, ik dan ook een bruidskoe mee wilde geven. Ik houd wel van tradities.”

Brainstormsessie met buren

Lang bleef het bij een idee. “We hadden het er weleens over aan de keukentafel en daar bleef het dan bij. Onze schoonzoon Mirko zei eens: prima als je het wilt doen, we hebben nog plek in de stal. Maar niemand dacht er eigenlijk serieus over na en ik wist ook eigenlijk niet precies hoe het moest. Hier in de buurt is het namelijk minstens dertig jaar geleden dat er een bruidskoe is weggegeven.”

Hij trommelde de buren op voor een brainstormsessie. De schoonvader van de bruid werd ook betrokken bij het plan. “Hij bleek nog fosfaatruimte te hebben. En als dat niet zo was geweest, had ie een oude koe verkocht”, herinnert Rikus zich.

Iedereen was enthousiast en in no-time werd het idee werkelijkheid. De buren zorgden voor een mooi koedekje, de ouders voor een halster met verse bloemen als versiering. En zo ging Clara de avond voor de bruiloft de veewagen in.

Veetransport begeleiden met fiets

“Ik heb een drachtige pink uitgekozen die er gewoon mooi uitzag”, zegt Rikus. “Niet met een bijbedoeling of zo.” Volgens de regelgeving mag een dier vanaf dertig dagen voor de verwachte afkalfdatum niet meer vervoerd worden. Daarom viel een eerder gekozen pink af. Dat de uiteindelijke bruidskoe een Clara is, is toeval, maar feit is dat Mariëlle tot een paar jaar terug regelmatig naar keuringen ging met een van de Clara’s uit de ouderlijke stal.

De buren begeleidden het veetransport met de fiets. Tot zo’n 200 meter voor het bedrijf van het aanstaande bruidspaar; daar parkeerden ze in de wei. Vervolgens werd de koe door de buren lopend verder geleid. Het bruidspaar wist nog steeds van niets. Mirko Valk: “Ineens zag ik een man of dertig aankomen met die bruidskoe. Dat hadden we totaal niet verwacht. Het is ontzettend leuk, we zijn er heel blij mee.”

Wennen aan nieuwe omgeving

Clara kreeg een aparte ruimte in de stal waar ze in quarantaine staat en alvast kan wennen aan de nieuwe omgeving. Over ongeveer een maand kalft ze af. Mirko: “Het eerste kalf houden we sowieso aan, ook als het een stiertje is. Dan gebruiken we die als dekstier voor de pinken. We hebben nu veel Dora’s, maar de bedoeling is dat als Mariëlle en ik 25 jaar getrouwd zijn, er een heel koppel Clara’s loopt.”

Volgens de traditie geeft de vader van de bruid zijn dochter een bruidskoe mee. Dat werd Clara. Ze is brandschoon gewassen en gepoetst, nu moet ze nog versierd worden.

Clara krijgt het koedekje op haar rug. Ze ondergaat alles rustig.

De buurt heeft een belangrijke rol in het feestelijke gebeuren. Zij maakten een speciaal koedekje en spraken af dat ze een wit shirt zouden dragen.

De ouders van de bruid, Rikus en Linda KleinJan, versieren Clara's halster met bloemen.

Bruidskoe Clara wordt ingeladen. Het is een vrolijke stoet en de stemming zit er goed in.

Schoon gewassen, gepoetst, met versierd koedek en bloemenhalster gaat Clara in de veewagen.

De bruidskoe staat in de wagen, iedereen maakt zich klaar voor vertrek. De boerderij van het bruidspaar ligt vlakbij.

De veewagen is versierd met ballonnen.

De buurt fietst achter de veewagen aan naar de boerderij waar de koe overhandigd zal worden.

De stemming zit er goed in, eindelijk weer eens een vrolijke gebeurtenis in boerenland.

Even voor ze er zijn, wordt de trekker in een wei van de bruidegom geparkeerd. Tijd om alvast een borrel te drinken. Het laatste stuk wordt te voet afgelegd.

Het feestcomité is er klaar voor. Het bruidspaar weet intussen nog van niets.

Daar gaan ze, met Clara aan de hand op weg naar het bruidspaar dat intussen wel iets 'onrustigs' opmerkt aan de weg.

Het is zover, de bruidskoe wordt overgedragen. Het bruidspaar is enorm verrast, dit hadden ze niet verwacht.

Veel vrolijkheid na de verrassende gift van de bruidskoe.

Mirko en Daniëlle nemen hun bruidskoe in ontvangst.

Mirko en Daniëlle poseren met bruidskoe Clara bij de versierde boog. Zo'n boog is eveneens traditie en wordt gemaakt door de buren.

Bruidegom Mirko Valk en zijn bruid Mariëlle KleinJan met hun beider ouders en in het midden bruidskoe Clara.

In de stal op haar nieuwe adres krijgt Clara eerst een plekje apart. Zo kan ze rustig wennen aan de nieuwe omgeving.

De bruidskoe staat op haar plek, Mirko heeft het dekje af gedaan. Het wordt uiteraard bewaard als herinnering aan deze mooie gebeurtenis.

Tijd voor een borrel. Hulde aan het bruidspaar! En als het aan het bruidspaar ligt, staat de stal over een paar jaar vol Clara's.

Reacties

  1. Toen wij 40 jaar geleden trouwden kregen wij ook een bruidskoe via de buren. de enigste die nuchter was toen ze aankwamen was de bruidskoe.

Beheer
WP Admin