¬ 77 per ton is een begin - Foto: Avebe AkkerbouwOpinie

‘€77 per ton is een begin’

Avebe is een stabiele poot geworden onder de akkerbouw in de Veenkoloniën.

Avebe is een stabiele poot geworden onder de akkerbouw in de Veenkoloniën. De onderneming was 10 jaar geleden op sterven na dood en amper in staat de leden/leveranciers zelfs maar de kostprijs te betalen. Nu betaalt het over 2015-’16 een aardappelprijs van €77 per ton, zonder dat sprake is van potverteren. Er wordt geïnvesteerd in innovatie.

Trotse leden

Die slag ten opzichte van 10 jaar terug stemt tot optimisme. Voor over een paar jaar stelt Avebe zelfs een prestatieprijs van €90 per ton in het vooruitzicht. Er is ook reden voor trots onder de leden, die in zeer onzekere tijden flink in hun toen noodlijdende coöperatie hebben geïnvesteerd. Veel keus hadden ze trouwens niet.

Tegelijkertijd is de zetmeelaardappelteelt nog steeds geen vetpot. En dat wordt het volgens de Avebe-leden ook niet zomaar, gezien de negatieve waarde van de aandelen Avebe. Het kost geld om er vanaf te komen, en daarmee van de leveringsplicht.

Kwetsbare sector

Met name de coöperaties hebben het afgelopen decennium veel gedaan voor de Veenkoloniale akkerbouw. Avebe in de vorm van het hier genoemde herstel, Cosun die ook op de versleten dalgronden zorgt voor een renderende suikerbietenteelt, en Agrifirm die er de brouwgerstteelt grootschalig introduceerde.

Desondanks blijft akkerbouw in de Veenkoloniën een activiteit met kleine marges, en de sector dus kwetsbaar. De boerencoöperaties moeten daarom bovenop het rendement van de leden blijven zitten.

Beheer
WP Admin