In het transitiefonds voor aanpak stikstof zit geld voor gebiedsgerichte maatregelen rondom extensivering, omschakeling, innovatie, legalisering en verplaatsing van landbouwbedrijven. - Foto: Bart Nijs AlgemeenNieuws

€ 660 miljoen minder in fonds voor aanpak stikstof

Het kabinet haalt € 660 miljoen uit het transitiefonds dat bedoeld is voor de stikstofaanpak.

Dit doet de regering om gaten in de begroting te vullen in de voorjaarsnota. Andere ontstane gaten in de begroting door extra uitgaven worden gedekt door hogere belastingen voor bedrijven in box 2 en box 3 en de vennootschapsbelasting.

Dat betekent ook dat in de voorjaarsaanpassing van de rijksbegroting € 880 miljoen minder beschikbaar is in het klimaatfonds en € 660 miljoen uit het nationaal groeifonds wordt gehaald. De fondsen leveren dus collectief € 2 miljard in. Dat geld gaat onder andere naar compensatie voor de fors gestegen energieprijzen en de wens om meer uit te geven aan defensie. Voor de compensatie voor hoge energieprijzen aan burgers en bedrijven reserveert het kabinet nu € 6,4 miljard.

Begrotingstekort

Het kabinet laat het begrotingstekort ook iets oplopen naar meer dan 3%. Dat is nodig omdat het kabinet verder snijden in de fondsen niet verantwoord vind: ‘Het kabinet accepteert een beperkte, tijdelijk hogere schuld, om grote maatschappelijke problemen op te lossen, waaronder het tegengaan van klimaatverandering en de aanpak van de stikstofcrisis’.

In de voorjaarsnota geeft minister Kaag aan hoe de begroting er dit jaar voorstaat. Voor het eerst geeft het kabinet ook al inzicht in plannen die het de komende jaren wil uitvoeren. Normaal komen die pas naar buiten op Prinsjesdag. Met deze nieuwe systematiek krijgt de Kamer meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de begroting van volgend jaar.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. Even anders, ik ben het eens met jou redenatie als je geen vergunning heb je als eerste aan de buurt ben.Maar dit moet dan wel voor alle sectoren gelden.Nu is de inzet boeren met vergunning moeten plaats maken om bedrijven uit de industriële sector aan een vergunning te helpen.Ben er altijd van uit gegaan als je een geldige vergunning had als agrarisch bedrijf dat dit een onderdeel was van je bestaans recht recht.Echter je word keihard onder uitgehaald ze weten alles van je dus precies wat ze kunnen stelen. Daar komt nog bij dat de opkoop niet deugd als regeling als je iets van iemand wil kopen die dat eigenlijk niet wil bepaald de eigenaar van het bedrijf de prijs,niet anders om dit is wat er nu gebeurd en dan met de inzet stikken of sliken. Als de overheid snel stappen wil maken moeten ze met de belasting aanpassen met betrekking tot staken,de v erfgoedinstellingen word nu zwaar belast dus aan het einde van de rit van oploop blijft er nagenoeg niks over.

  1. Kijk Wim
   Misschien provoceer ik een beetje maar dat doe ik hoofdzakelijk om duidelijk te maken dat er stappen gezet moeten worden en dat die stappen niet alleen van de landbouw kunnen komen is voor mij ook wel duidelijk. Maar ik merk nog steeds als ik op de boer kom dat er vele van uitgaan dat er nog steeds ruimte is voor ongebreidelde uitbreiding, wanneer je daar in gelooft denk ik dat je niet meer van de huidige tijd bent. En wat betreft je punt dat je zelfs met een vergunning niet zeker van je zaak bent, ik hoop dat je begrijpt dat ik deze ontwikkeling ook niet toejuich, maar ik zie dat er gewoon te weinig besef is dat er wat moet gebeuren, maar jij en ik weten ook goed wanneer de overheid aanklopt dat de verkoper meteen dollartekens in de ogen krijgt, ik weet drommels goed dat na uitkoop er met de belasting afgerekend dient te worden, maar wees eerlijk de landbouw heeft altijd het betalen van belasting vooruitgeschoven dus dan moet je niet klagen als je alsnog de niet betaalde centen moet dokken.

 2. Emissie – en depositienormen aanpassen .
  Dan is er geen geld meer nodig voor uitkoop en natuur aanleg .
  Is de begroting ook meer in evenwicht .

 3. En dat gaat waarschijnlijk elk jaar gebeuren. Die 30 miljard is eerder opgesnoept als je denkt. Minder geld voor wegjagen van boeren is alleen ok als er ook minder boeren weggejaagd worden.

  1. Dit geld was om boeren uit te kopen niet om ze weg te jagen, voor degene die zich wil laten uitkopen zou ik zeggen wees er snel bij. En voor diegene die vlak bij een natuurgebied zitten zonder vergunning het wordt elk jaar minder dus denk er goed over na.

Beheer
WP Admin