Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

Dwangsom dreigt voor Overijsselse PAS-melders

In Overijssel hangt 20 PAS-melders een dwangsom boven het hoofd. De provincie gaat met hen in gesprek naar aanleiding van een handhavingsverzoek van milieuorganisatie MOB.

Dat bevestigt de woordvoerder van Gedeputeerde Staten. Drie boeren en twee biomassacentrales hebben in de zomer al een brief gehad waarin een last onder dwangsom werd opgelegd. De termijn daarvoor loopt eind dit jaar af.

Het gaat nu om in totaal 50 handhavingsverzoeken tegen PAS-melders die MOB bij Overijssel heeft ingediend. Zij zouden meer ammoniak uitstoten dan waarvoor ze formeel toestemming hebben. Dit is een gevolg van het feit dat ze geen Nb-vergunning hebben maar een PAS-melding. Die route is sinds de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 formeel ongeldig, waardoor deze bedrijven alsnog een Nb-vergunning moeten hebben.

Oplossingen zoeken

Van de 50 bedrijven is er bij 30 geen probleem, aldus de provincie. Nadere bestudering wijst uit dat deze bedrijven weliswaar PAS-melder zijn maar toch niet meer uitstoten dan ze mogen. De overige 20 – volgens de woordvoerder hoofdzakelijk agrarische – bedrijven hebben wel een te grote uitstoot. De provincie gaat met deze bedrijven in gesprek. Lukt het niet om oplossingen te vinden, dan ontkomt de provincie er niet aan om ook hen een last onder dwangsom op te leggen.

Een eerder handhavingsverzoek tegen 12 agrarische bedrijven resulteerde uiteindelijk in 3 procedures. De 9 overige bleken niet boven hun toegestane uitstoot te zitten. Twee van de drie boeren die wel een last onder dwangsom kregen opgelegd, zijn op hun beurt zelf juridische procedures gestart.

Rechtszaken verloren

Overijssel heeft zich, net als andere provincies, sterk verzet tegen de plicht om te handhaven bij PAS-melders, maar kan er niet onderuit. Meerdere rechtszaken hierover zijn verloren. Rechters oordelen dat het legalisatieprogramma voor de PAS-melders te weinig zekerheid biedt. Het wachten is op een uitspraak van de Raad van State.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. De overheid zou deze last onder dwangsom moeten betalen i.v.m. onbehoorlijk bestuur.
    Het is tenslotte de schuld van de overheid dat: 1. De boeren in deze situatie zijn terecht gekomen
    2. Dat dit probleem nog niet is opgelost.

Beheer
WP Admin