AkkerbouwNieuws

Dun Agro ziet brood in hennepblad

Oude Pekela – Hennepverwerkingsbedrijf Dun Agro heeft donderdag in Oude Pekela een nieuwe oogstmachine voor vezelhennep gepresenteerd. De machine scheidt blad en stengel zodat beide delen van de plant apart kunnen worden geoogst en vermarkt.

De insteek van Albert Dun van het gelijknamige bedrijf is dat akkerbouwers wegvallende Europese steun voor vezelgewassen kunnen compenseren door naast de stengel, ook het blad van vezelhennep te verkopen (ten behoeve van veevoer bijvoorbeeld).

Bij de donderdag gepresenteerde machine gaat het nog om een prototype.

De specifiek op het blad gerichte oogstmethode was tot nu toe nog niet voorhanden. Dun stelde daarom samen met het Duitse mechanisatiebedrijf Wittrockeen een nieuwe machine samen die zij in drie maanden hebben gebouwd. De blad- en stengeloogster is geënt op een bestaande bietenrooier van Agrifac met een invoermond van een Claas maishakselaar. Aansluiting van de elektrische circuits gebeurde met behulp van medewerkers van Agrifac.

Een in hoogte verstelbare stengelstripper aan een beweegbare arm hangt een eindje voor de hakselaar en ontdoet de bovenste ongeveer 70 centimeter van de hennepstengels van het blad. Hennepblad is vanwege het eiwitgehalte goed toepasbaar als veevoer, maar werd tot nu toe gezien als tarra.

Dun Agro oogst dit jaar blad op 550 hectare hennep in Nederland en 100 hectare in Denemarken. De nieuwe machine gaat hiervoor op transport. Tachtig procent van de bladoogst van 2012 gaat rechtstreeks naar de grasdrogerij en wordt verwerkt tot brok. De rest wordt ingekuild en vanuit de kuil verkocht.

Voor volgend jaar heeft Dun Agro een tweede machine in de planning staan.