De bouw van een hek om wilde zwijnen tegen te houden. Duitsland krijgt €9 miljoen steun uit Brussel om verder maatregelen tegen AVP te nemen. - Foto: ANP VarkensNieuws

Duitsland beurt € 9 miljoen voor AVP-bestrijding

In de strijd tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) krijgt Duitsland € 9 miljoen steun uit Brussel. Dat heeft de Europese Commissie toegezegd aan de Duitse landbouwminister Julia Klöckner.

Het geld gaat naar de deelstaten Brandenburg en Saksen en wordt gebruikt voor maatregelen om verdere verspreiding van het AVP-virus tegen te gaan. Een belangrijke kostenpost daarbij is de bouw van afrasteringen om te voorkomen dat besmette, wilde zwijnen overal heen wandelen. De bouwkosten van hekwerken langs de grens met Polen en om de besmette gebieden komen nu voor rekening van de beide getroffen deelstaten. Klöckner beloofde de regeringen van de deelstaten Saksen en Brandenburg te ondersteunen bij hun subsidie-aanvraag.

Bijna 1.000 besmette zwijnen

Het AVP-virus zit sinds september vorig jaar in Duitsland en breidt nog steeds uit. Het is alleen aangetoond bij wilde zwijnen, tot dusver 982 keer. Boerderijvarkens zijn niet besmet geraakt in Duitsland.