Foto: Misset VarkensNieuws

Duitsers slachten meer buitenlandse varkens

Duitse slachterijen hebben van januari tot en met juni meer varkens geïmporteerd. In de eerste zes maanden van 2023 zijn in totaal 741.296 varkens uit het buitenland gehaald. Dat is bijna 20% meer dan in dezelfde periode van 2022, blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekbureau Destatis.

Duitse slachterijen importeerden in 2021 aanzienlijk minder varkens dan het jaar daarvoor. Door de sterke teruggang van de varkensstapel in Duitsland nam een jaar later de import weer toe. In heel 2022 zijn uiteindelijk zo’n 1,2 miljoen varkens geïmporteerd en dat was 6,5% meer dan in 2021.

Dalende trend in varkensvleesproductie

Dit jaar maakt de import een flinke sprong. Desondanks blijft het aandeel van importvarkens op het totale aantal geslachte varkens in Duitsland beperkt. Van Duitse herkomst zijn in de eerste helft van dit jaar namelijk bijna 21 miljoen varkens verwerkt. Het belang van import is zodoende niet groter dan 3,4%. In de eerste zes maanden van 2022 was dat aandeel slechts 2,6%.

De grotere import heeft niet voorkomen dat de dalende trend in de varkensvleesproductie verder doorzet. In totaal zijn 21,6 miljoen varkens in de eerste helft van dit jaar aan de haak gekomen en dat zijn er 2,2 miljoen minder dan in dezelfde periode van 2022. Dit komt neer op een teruggang van 9,2%.

De varkens die voor de slacht werden aangeboden waren ook nog eens een fractie lichter dan in 2022. De totale varkensvleesproductie is zodoende met 9,4% afgenomen tot 2,1 miljoen ton. Varkens vullen daarmee zo’n 62% van de totale vleesproductie in Duitsland. Met 3,3 miljoen ton in de eerste helft van het jaar valt de totale vleesproductie 5,9% lager uit dan vorig jaar. De 1,4 miljoen geslachte runderen leverden iets meer vlees op dan een jaar geleden (+0,9%). De pluimveevleesproductie bleef op een vergelijkbaar niveau als in 2022.

Beheer
WP Admin