Duitse slachterijen willen weer meer Piétrains
In Nederland mogen de varkens wel wat lichter en in buurland Duitsland, tevens de belangrijkste markt voor levende varkens, juist zwaarder.
Drie Duitse slachterijen passen hun uitbetaling aan als reactie op het groeiend aanbod van Tempo- en Duroc-varkens. In hun nieuwe uitbetalingssystemen – alleen op basis van mager vlees – sturen ze aan op zwaardere varkens, met zwaardere hammen en karbonades en een hoger aandeel mager vlees, schrijft het Duitse Wochenblatt. Dan komt automatisch een Piétrain-eindbeer weer in beeld. Het gaat om marktleider Tönnies Fleisch, coöperatie Westfleisch en slachterij Manten. Alle drie de slachterijen zitten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland.
Zwaardere hammen
Met name Tönnies en Manten sturen aan op andere genetica. In hun afrekenmodellen ontvangt een varkenshouder voortaan alleen een mager vlees-toeslag als er meer dan 19 kilo ham aan het karkas zit. Bij Westfleisch blijft achttien kilo ham voldoende, zoals dat bij de andere twee slachterijen was. Bij alle drie de slachterijen geldt voortaan dat met 60% mager vlees de basisprijs wordt betaald, een procent hoger dan voorheen. De prijsaftrek voor minder vleesrijke varkens is voortaan bovendien hoger dan voorheen.
De slachterijen willen ook zwaardere varkens. Het optimale slachtgewicht gaat bij Westfleisch bijvoorbeeld omhoog van 87 tot 106 kilo naar 88 tot 107 kilo. Bij Manten verliest een varkenshouder € 1,80 per varken met dezelfde karkaskwaliteit. Bij Westfleisch gaat een leverancier er circa € 1,40 op achteruit.
Ontmoedigingsbeleid
Voor de uitbetaling van beren gaat het roer bij Westfleisch ook radicaal om. Voor beren met een geslacht gewicht onder de 88 kilo of met minder dan 18 kilo ham gaat de uitbetaling fors achteruit. Zozeer dat een deel van de vleesvarkenshouders stopt met beren mesten, is de verwachting. Onder de streep zal een leverancier € 2 minder beuren voor beren. Volgens marktdeskundige Frank Greshake stuiten slachterijen bij diverse afnemers nog steeds op weerzin tegen berenvlees. Een ander punt is dat slachterijen onvoldoende ruimte hebben voor het kanaliseren van de varkens. Naast beren en borgen komen er steeds meer dierenwelzijnsconcepten waarvan de karkassen van die varkens apart gehouden moeten worden.
Vion gaf een voorzet
Na een aantal rustige jaren sleutelen slachterijen dit jaar weer flink aan hun uitbetalingssysteem. Eerder dit jaar besloot Vion in Nederland dit te doen. Vion wil in tegenstelling tot zijn Duitse collega’s juist lichtere varkens aan de haak krijgen. Wel wil Vion magerder varkens. Volgens het vleesbedrijf uit Boxtel verschuift hun afzetmarkt deels van landen buiten Europa naar landen binnen Europa.