Duitse jagers waarschuwen voor varkenspest - Foto: ANP VarkensNieuws

Duitse jagers waarschuwen voor Afrikaanse varkenspest

De Duitse bond van jagers, DJV, waarschuwt voor de verspreiding van Afrikaanse varkenspest.

Volgens de bond is het slechts een kwestie van tijd is voor de ziekte de Duitse grens bereikt. DJV wil daarom nu preventieve maatregelen nemen om de ziekte te bestrijden. DJV roept op tot verscherpte hygiënemaatregelen en beheersing van de wildezwijnenpopulatie.

Hygiënemaatregelen

Het virus kan goed overleven in vlees en worst. De bond roept reizigers op om etensresten met varkensvlees uit Rusland, Oekraïne, Polen en de Baltische staten zorgvuldig op te ruimen. Dat geldt ook voor jachttrofeeën en bloed van wilde zwijnen uit deze gebieden. De organisatie roept haar leden op om de nodige hygiënemaatregelen hierbij te nemen.

Effectieve jacht

Vanwege de matige afgelopen winter verwacht DJV een grote aanwas van wilde zwijnen in het volgende jaar. Onder gunstige omstandigheden kan de wilde zwijnenpopulatie zich in één jaar tijd verviervoudigen, beweert DJV. De jagers vragen boeren om ze in te lichten over de maisoogst om zo effectief mogelijk te kunnen jagen. Daarnaast wil de bond een uitzondering van het periodieke jachtverbod in natuurgebieden voor de jacht op wilde zwijnen om een goede bejaging van de wilde zwijnenpopulatie mogelijk te maken.

Beheer
WP Admin