Foto: ANP/Volker Hohlfeld via www.imago-images.de VarkensNieuws

Duitse deelstaat Brandenburg heft AVP-zones op

De Duitse deelstaat heft de beschermingszones ter voorkoming van verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) op.

De maatregelen in twee districten werden in juli ingesteld na de vondst van het AVP-virus op die varkensbedrijven. Het virus heeft zich vanaf deze bedrijven niet verder verspreid en het Verbraucherschutzministerium is van mening dat het risico op verspreiding minimaal is.

Voor varkenshouders in de beperkingsgebieden van 10 kilometer rond de getroffen bedrijven komt het nieuws als geroepen. Ze kunnen hun varkens weer gemakkelijker af zetten. Toch roept het hoofd van het AVP-crisisteam varkenshouders op waakzaam te zijn en zich te houden aan strikte bioveiligheidsmaatregelen om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Nieuwe besmettingen in Polen

In Polen loopt het aantal besmette bedrijven verder op. In een week tijd raakten 17 bedrijven besmet, wat het totaal dit jaar op 55 bedrijven brengt. Onder varkenshouders groeien de afzetproblemen omdat het virus in vrijwel alle provincies voor komt. Daarnaast lijkt het calamiteitenfonds van de Poolse overheid leeg te zijn waardoor bedrijven niet meer gecompenseerd worden.

Roemenië en Bulgarije opnieuw getroffen

Naast Polen kampen ook Roemenië en Bulgarije opnieuw met AVP-uitbraken. In Roemenië werd op 17 augustus een bedrijf met 27.000 varkens getroffen, eerder deze maand ook al een bedrijf met 29.000 varkens. In Bulgarije werd half augustus een bedrijf met 13.000 varkens getroffen.

Beheer
WP Admin