De spotsprayer van het Oostenrijkse Farm-ING. - Foto's: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Agritechnica: druk op gewasbeschermingsmiddelen stimuleert innovatie

Op de Agritechnica in het Duitse Hannover – de grootste Europese landbouwmechanisatiebeurs – is ook aandacht voor gewasbescherming. Het kleiner wordende middelenpakket zorgt voor innovaties. Verschillende machinefabrikanten laten op de beurs hun spotsprayers zien.

Op Agritechnica was goed te zien hoe groot de impact van de toenemende druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op innovatie is. Interessant daarbij is dat ook de grote middelenfabrikanten aanhaken. Dat was eerder al het geval met Bosch en BASF met hun – nu pas commercieel beschikbare – One Smart Spray spotspraysysteem voor veldspuiten.

De MagicSprayer 6000 van Bayer.
De MagicSprayer 6000 van Bayer.

Ook Bayer komt driepuntsmachine voor spotsprayen

Nu haakt ook Bayer aan met een driepuntsmachine voor het spotsprayen van onkruiden genaamd MagicSprayer 6000 met spuitdopjes op een onderlinge afstand van 3 centimeter. Op de grond zijn dan ‘pixels’ van 4 bij 4 centimeter mogelijk om met een herbicide gericht onkruiden te bespuiten.


In deze Boerderij Reportage vertelt Jeroen Wolters van Doorgrond meer over het gebruik van de EcoRobotix ARA spotsprayer en de voordelen van de spotspraytechniek. Meer videoreportages vind je op het YouTube-kanaal van Boerderij.


De machine lijkt qua principe op de bekende EcoRobotix ARA met eveneens 6 meter werkbreedte, waarvan dit jaar maar liefst tachtig zijn verkocht in Nederland. Bayer gaat de MagicSprayer overigens niet zelf op de markt brengen. Komend jaar wordt het prototype getest en verder doorontwikkeld. Volgens Bayer moeten rijsnelheden van 8 tot 12 kilometer per uur mogelijk zijn.

De MagicSprayer 6000, de driepuntsspotsprayer van Bayer heeft een werkbreedte van 6 meter.
De MagicSprayer 6000, de driepuntsspotsprayer van Bayer heeft een werkbreedte van 6 meter.

Meer oplossingen voor spotsprayen

Het Oostenrijkse engineeringsbedrijf Farm-ING liet ook een eigen spotsprayer zien. Die heeft spuitdopjes om de 2,5 centimeter. Komend jaar worden drie prototypen in de praktijk getest.

Een derde Europese oplossing komt van het Duitse Allgäu Automation die net als EcoRobotix al een paar jaar op de markt is. Dit gaat om de RumboJet 880 die met name op de bestrijding van ridderzuring in grasland is gericht.

De trend van driepuntsmachines voor spotsprayen is overigens niet alleen in Europa zichtbaar. Tijdens robotiseringsevent FIRA USA, twee maanden geleden in Californië, toonden onder meer Mantis Ag Technology en Verdant Robotics vergelijkbare oplossingen voor vollegrondsgewassen.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin