Foto: ANP AlgemeenNieuws

Droogte steeds meer zichtbaar, zorgen nemen toe

Voorjaar 2022 stijgt steeds hoger in de ranglijst van droogste jaren.

De droogte wordt steeds meer zichtbaar en de zorgen groeien. Acute problemen zijn er nog niet, wel is hier en daar al sprake van verzilting en droogval. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in het wekelijkse droogtebericht. Overal is de bovengrond al erg droog en daalt de grondwaterstand, op de hoge zandgronden het snelst.

Waterschappen nemen maatregelen

Steeds meer waterschappen nemen maatregelen. Zo wordt extra water in het Veluwemeer gelaten en verhoogt het waterschap Zuiderzeeland het peil in de polders met 10 centimeter. Ook de peilen in Markermeer en IJsselmeer worden iets hoger gehouden dan anders. Het Volkerak-Zoommeer wordt extra doorgespoeld en waterschap Amstel, Gooi en Vecht spoelt extra water door om verzilting te voorkomen.

Neerslagtekort

Voorjaar 2022 stijgt steeds hoger in de ranglijst van droogste jaren. Het neerslagtekort is nu even groot als in 1976 rond deze tijd. Dat jaar werd later record-droog. Twee andere jaren waren in mei nog droger: 2011 en 2020. In die jaren viel er vanaf juni meer regen. Volgens het KNMI is op dit moment niet te zeggen of de komende zomer droog zal blijven. Wel is nu al een achterstand opgebouwd en het wordt steeds moeilijker om die in te halen.

Reacties

  1. Irrigatie met druppel systeem, wordt steeds meer gebruikt in Afrikaanse landen en heeft daar succes, is zuiniger in gebruik en werkt beter als besproeien met grote sproei systemen, omdat er minder water verdampt tijdens het sproeien, toch zeker als de plantjes 5 tot 10 cm zijn gegroeid die hebben dan al blaadjes zodat die schaduw geven waardoor het water niet te snel verdampt. Ik ben geen boer maar als ik het wel zou zijn zou ik het gebruiken op z’n minst een keer uitproberen. Ter verduidelijking er worden leidingen op de grond geplaats met om de zoveel cm een gaatje deze leidingen worden aangesloten op het waternet net zoals die sproeiers met nozzles met zo’n klepje die je bij droogte in het veld ziet staan, die staan op een hoogte van ongeveer 50 cm tot een meter bij het sproeien overdag heb je dan ook te maken met veel verdamping tijdens het sproeien. Ik hoop dat dit voor een aantal mensen een goede tip is.

    1. Nooit gehoord van dicht slippen. Ijzer mangaan. Dit is allang uitgeprobeerd. Zonder succes

    2. Wordt in nederland wel gebruikt druppel slangen in uien bij voorbeeld dan leggen ze de slangen tussen de uien met gps

Beheer
WP Admin