Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Droogte drukt hectareopbrengsten in West-Europa

De droogte laat zijn sporen na op de akkers in West-Europa. Het Joint Research Centre (JRC) verwacht lagere hectareopbrengsten bij mais, suikerbieten en aardappelen.

Het JRC is het onderzoeksbureau van de Europese Commissie en maakt iedere maand in de Mars-prognose een voorspelling over de hectareopbrengsten. De Mars-prognose laat een scheiding zien tussen West- en Oost-Europa, vooral bij mais. In Frankrijk, Italië en Polen komen de hectareopbrengsten bij mais ver onder het 5-jaarlijks gemiddelde. Dat wordt gecompenseerd door bovengemiddelde opbrengsten in Bulgarije, Hongarije en Roemenië. Gemiddeld over heel de EU verwacht het JRC een opbrengst van 7,9 ton mais per hectare. Dat is 1,9% minder dan het JRC in juli verwachtte, maar is wel 4,1% boven het 5-jaarlijks gemiddelde.

Suikerbieten

Ook in suikerbieten, die vooral in West-Europa worden geteeld, laat de droogte zijn sporen na. Het JRC verwacht een gemiddelde oogst in de EU van 71,5 ton bieten per hectare. Dat is 4,9% onder het 5-jaarlijks gemiddelde (75,2 ton). De oogst valt 3,3% lager uit dan het JRC in juli voorspelde. Ook voor aardappelen verwacht het JRC een lagere oogst dan in juli (-2,5%). De hectareopbrengst van 32,7 ton is 3,1% onder het 5-jaarlijks gemiddelde.