AkkerbouwNieuws

Droogte drukt Europese tarweoogst

Brussel – Door de droogte oogst de EU minder tarwe dan eerder werd verwacht.

De Europese Commissie schat de oogst op 140 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan in de prognose van vorige maand. Vorig jaar oogstte de EU een record van 149 miljoen ton zachte tarwe.

Hitte-alarm Frankrijk

In Frankrijk is voor ruim twintig departementen een hitte-alarm afgegeven door Meteo France, het weerbureau van de overheid. Daar loopt de temperatuur op tot boven de 40 graden Celsius. Het Franse marktbureau Agritel stelt dat de zorgen toenemen over schade aan het graan door de hittegolf in West-Europa. De situatie verschilt per regio, afhankelijk van hoeveel regen er de laatste weken is gevallen. Volgens Agritel zit veel mais in Europa nu in de gevarenzone. De bloei staat voor de deur. Dan heeft mais vocht nodig voor de kolfzetting.

In Frankrijk verlaagt het overheidsbureau Agrimer de score voor de gewasstand. Van alle percelen zachte tarwe scoort 81 procent goed of uitstekend. Dat was vorige week nog 85 procent en begin juni nog 87 procent.

Duitsland

Ook in Duitsland drukt de droogte de tarweopbrengsten. De Duitse boerenbond DBV gaat nu uit van een oogst van 25 miljoen ton tarwe. Dat is 8 procent minder dan vorig jaar. Twee weken geleden ging de Duitse vereniging van coöperaties (DRV) nog uit van 26 miljoen ton tarwe.

Coceral

Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, gaat net als de Europese Commissie uit van een Europese tarweoogst van 141 miljoen ton. Dat is 5 procent minder dan vorig jaar, toen de EU volgens Coceral 148 miljoen ton zachte tarwe van de akkers haalde.

Door de droogte sloot het septembercontract voor tarwe op de termijnmarkt in Parijs dinsdag voor het eerst boven de €200 per ton. Woensdag tijdens de handelsdag piekte het contract boven de €206. Op de termijnmarkt in Chicago sloot het septembercontract dinsdag op $6,156 per bushel (€202 per ton). Dat is de hoogste notering in een half jaar. Ook in de VS stijgt de tarweprijs, maar dan door de vele regen in het zuiden. Terwijl het in het noorden van de VS en vooral in Canada veel te droog is.