AkkerbouwAchtergrond

Droog voorjaar teistert de landbouw

Voor de Hongaarse akkerbouw wordt 2009 een slecht jaar. De droogte hakt er flink in. Tarwetelers zijn al depressief, erwten- en koolzaadtelers hebben grote problemen en de mais komt slecht op.

In Hongarije heeft het sinds 3 april nauwelijks geregend. Er vielen slechts enkele locale buitjes. De regen die afgelopen week viel, heeft ook weinig positief effect op de teelten. Deze droge periode krijgt maar één positief effect: de inlandse gerst, tarwe, mais, aardappelen en groenten gaan ongetwijfeld hogere prijzen noteren. Een overzicht.

Telers van tarwe zijn depressief

Voor de tarwe zag het er eind maart al niet goed uit. Insiders voorspelden toen al druk op de hectare-opbrengsten. Nu de aarvorming in volle ontwikkeling is, zijn de symtonen voor een lagere opbrengst definitief zichtbaar. Daar komt geen verandering meer in.
Grote akkerbouwers lopen depressief rond. Een vermoedelijk betere prijsvorming biedt hen weinig hoop. Ik voorzie dat de tarwe dit jaar de 35 forint (€0,13) per kilo overschrijdt. Dat is bijna het dubbele van de prijs in 2008. Maar het blijft dan nog steeds vechten tegen de bierkaai met een opbrengst van 3 tot 5 ton per hectare.

Erwten telen is onbegonnen werk

In mijn streek zitten drie grote erwtentelers. Ze zijn alledrie echte Ploeger-fanaten. Nu de bloei overgaat in peulvorming hakt de droogte er echt in. Het resultaat: waar de bloei voorbij is, hebben zich in veel gevallen veel te korte peulen gevormd. Waar het gewas nog niet in bloei is, staat het er veel te droog bij.
Ik heb zelf weinig op met de erwtenteelt. Ik begrijp al jaren niet hoe mensen die teelt aandurven in een streek waar grote droogtes schering en inslag zijn en de diepvries- en conservenfabrieken onstabiel zijn in Hongarije. Daarbovenop moet je dan ook nog eens zwaar investeren in nieuwe plukkers en jonggebruikte plukkers.
Voor de boeren die hun Ploeger van €400.000 enkel en alleen inzetten voor eigen areaal lijkt mij die investering onlogisch, voor de enkeling die zich ook toelegt op loonwerk lijkt me dat ze er nog iets aan overhouden.
Dit voorjaar zijn mijn buurman, tevens goede vriend, en ik ingewijd in de erwtenteelt. Dit gebeurde pal aan de Frans-Belgische grens door een Franse loonwerker. Ik vertaalde voor mijn buurman het Frans naar het Hongaars. Dat heeft ertoe bijgedragen dat ik er nog meer van overtuigd ben geraakt nooit erwten te gaan telen.

Gelukkig veel maiskorrels gezaaid

Mais dreigt na tarwe het volgende droogteslachtoffer te worden als de regen niet snel met bakken uit de lucht gaat vallen. De mais die al opgekomen is, lijkt nog weinig te lijden onder de droogte. Maar schijn bedriegt. In de gezaaide rijen zitten vele haperingen van tientallen centimeters tot meters. Krab je met een mes in de gezaaide rijen, dan stel je vast dat een maand na het zaaien het graan nog steeds ongekiemd in de grond zit. Het is ingedroogd en heeft nog maar weinig kiemkracht over.
Dit is iets wat in de hele streek speelt. Alle boeren, ook ik, kampen met dit probleem dat kilo-opbrengst gaat kosten.
Gelukkig heb ik dit jaar 85.000 korrels per hectare gezaaid. Dat is naar Hongaarse normen erg veel, 75.000 korrels per hectare is gangbaar. Trek van die 85.000 zo’n 15 procent af die tot op heden niet is opgekomen, dan blijven er nog altijd ruim 72.000 planten over.

Koolzaad met kale plekken

De teelt van koolzaad heeft bij mij nog nooit in hoog aanzien gestaan. Dit jaat echter is het hier in het oosten van Hongarije verwoestend slecht gesteld met het gewas. Dit wordt het tweede fiasco in korte tijd, want er was al grote prijsdruk op de teeltcontracten voor koolzaad.
Mijn buur (het staatsbedrijf) heeft dit jaar op zijn beste gronden koolzaad gezaaid. Het zaaigoed was van eigen veredeling, een rommeltje. Het wilde koolzaad was niet uitgezeefd, waardoor er nu grote kale plekken op de velden staan. De opbrengst zal de oogstkosten bij dit staatsbedrijf niet dekken. Zoals het daar gaat, gaat het op veel plekken.

Aan de aardappelen, die ondanks de droogte groeien als kool, wijd ik binnenkort een aparte blog.

Beheer
WP Admin