AkkerbouwAchtergrond

Dorstige John Deere

Het zaaien vergt in dit droge jaar veel meer brandstof dan in andere jaren.

Omdat we problemen hebben met de droogte zaaien we heel diep met twee gehuurde machines. Onze eigen 24-meter zaaimachine is ook aan het werk. De machine is op de maximale zaaidiepte van 10 centimeter afgesteld. Die extra diepte vraagt nogal wat vermogen. De John Deere 9530 van 475 pk zakt regelmatig in toerental en snelheid. Normaal kunnen we met 10 tot 12 km/uur zaaien, nu maar met 6 tot 8 km/uur. De 400 ha per dag halen we dan ook bijlange na niet. Wel stijgt het brandstofverbruik aanzienlijk.
We verbruiken 90 tot 100 liter brandstof per uur, ofwel 5,7 liter per ha. In andere jaren verbruiken we rond de 80 liter per uur. Maar omdat we dan meer hectares per uur zaaien, verbruiken we slechts 3,2 liter/ha.
Met deze nieuwe motoren die schonere uitlaatgassen produceren ten koste van veel extra brandstof, is het moeilijk te accepteren als je ziet dat de buurman zijn hele perceel in de brand steekt. Dat geeft tientallen keren meer vervuiling dan wat nu, ten koste van een hoger brandstofverbruik, uitgespaard wordt.

Australie is net de Veluwe

Voor Rien Joppe, een Nederlandse loonwerker afkomstig van de Veluwe, is dit zaaiwerk een aparte ervaring. Hij heeft de pech dat hij in de nachtploeg is ingedeeld. Hij moet constant in het donker werken (filmpje), maar dat vindt hij wel relaxed. De gps verzorgt de besturing. Hij hoeft dus alleen maar iedere 20 minuten op de kopakker te draaien en om de twee uur kunstmest en zaad bij te vullen. Australië is volgens hem net de Veluwe, met al die wilde beesten die van tijd tot tijd voor zijn koplampen opduiken. Op grote afstanden kan hij soms de buren aan het werk zien. Het is voor alle boeren hier normaal om 24 uur per dag te zaaien. Daarom zitten op iedere zaaicombinatie veel lampen. Het schijnsel is op kilometers afstand nog goed te zien.

Beheer
WP Admin