Henk Staghouwer is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. - Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

Dit willen boerinnen van de nieuwe minister van LNV

Sta sterk in je schoenen en maak regels voor de lange termijn. Dat willen boerinnen van Henk Staghouwer. Hun vertrouwen is echter minimaal.

“Laat niet over je heen lopen”, dat zou boerin Saskia Boekel uit Assendelft de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mee willen geven. Die nieuwe, dat is Henk Staghouwer. Bij zijn aantreden gaf hij aan met boeren in gesprek te willen en hen perspectief te bieden voor de toekomst van hun bedrijf. “Hartstikke mooi”, zegt Boekel maar ze is wel enigszins sceptisch. “Eerst zien dan geloven. Ik ken de hele man niet, misschien is het wel een hele goede bestuurder met hart voor de landbouw, maar wat zegt dat? Bij Carola Schouten dachten we ook: een boerendochter, nu komt het goed. Nou, dat hebben we gezien.”

Luister beter naar de boeren, bedenk en regel niet alles vanachter een bureau

Boekel zit met haar bedrijf vlakbij een Natura 2000-gebied. Of ze in de toekomst op deze plek kan blijven boeren, is al jaren onzeker maar ze verwacht niet dat de nieuwe minister duidelijkheid gaat geven. “Geen idee hoe sterk hij in z’n schoenen staat. Als hij nou in z’n eentje de beslissingen mocht nemen, dan was het misschien anders. Maar er zijn een heleboel anderen die óók over stikstof en natuur gaan. Ik denk daarom niet dat hij veel in te brengen heeft.”

Lees verder onder foto

Saskia Boekel: "Ik denk dat de nieuwe minister niet veel in te brengen heeft." - Foto: Cor Salverius Fotografie
Saskia Boekel: “Ik denk dat de nieuwe minister niet veel in te brengen heeft.” – Foto: Cor Salverius Fotografie

Afstand is groot

Mocht Staghouwer ineens bij haar op het erf staan, dan zou ze hem willen adviseren om beter naar de boeren te luisteren. “Laat hén vertellen wat ze willen en wat er mogelijk is. Bedenk en regel niet alles van achter een bureau. Dat gebeurt nu wel, de afstand tussen Den Haag en de boeren is echt mega-groot. Dat geldt trouwens niet alleen voor de landbouw, ook de afstand tot het MKB is enorm en daar wordt niemand beter van.”

Ik zou graag geloven dat de nieuwe minister iets kan betekenen maar ik heb mijn twijfels

Zelf probeert ze om niet al te veel met Den Haag bezig te zijn. “Dat heb ik de afgelopen jaren wel gedaan hoor, ik maakte me vreselijk druk om alles was er bedacht en gezegd werd maar daar had ik alleen mezelf mee. Nu probeer ik zoveel mogelijk te genieten van de boerderij. Hoe het gaat aflopen, weet ik niet. We zien het wel. Ik heb er toch geen invloed op.”

Dat is ook hoe Thelma Anema erover denkt. Met haar man runt ze een akkerbouwbedrijf in Groningen. “Wij ervaren geen knelpunten zoals in de veehouderij waar stikstof echt een probleem is. Dat is bij ons niet zo’n item, althans: nog niet. Misschien dat het ooit gaat spelen, wie zal het zeggen, maar nu nog niet. Waar we wel last van hebben, is van het steeds krapper wordende palet aan middelen en nee, ik denk niet dat de nieuwe minister daar iets aan kan doen, daar heeft hij helemaal geen invloed op volgens mij. We balen ook weleens van de bemestingsregels, er mag steeds minder op het land. Maar ook daarvan denk ik niet dat de nieuwe minister er iets aan kan veranderen.”

Meegedaan aan opkoopregeling

Hoever de invloed van de nieuwe minister reikt, durft Mieke Vlemminx uit Oirschot niet te zeggen. Tot voor kort hadden zij, haar man en zoon een gezinsbedrijf met varkens maar vorig jaar deden ze mee aan de opkoopregeling. In hoeverre dat besluit aan het beleid is toe te schrijven, vindt ze lastig te zeggen. “We hadden een vergunning om te groeien maar de financiering bij de bank kwam steeds maar niet rond. De kans dat het geld er ooit zou komen, was volgens een LTO-adviseur minimaal. Toen dachten we: we kunnen beter nu stoppen dan later zeggen dat het niet meer gaat.” De varkens zijn inmiddels weg en ‘het was een keigoede beslissing’, zegt ze erover.

Straks zijn er in Nederland niet genoeg boeren meer en moet er voedsel uit het buitenland komen

De betrokkenheid bij de sector is nog altijd groot en als Vlemminx de nieuwe minister een tip zou mogen geven, zou die zijn: “Kijk uit wat je doet. Boeren worden politiek uitgekocht voort stikstof maar daar ga je spijt van krijgen. Straks zijn er in Nederland niet genoeg boeren meer en moet er voedsel uit het buitenland komen. Daar wordt er veel minder goed gecontroleerd en er mogen dingen die wij hier niet willen. Vaak hebben we helemaal geen idee hoe en waarmee voedsel uit andere landen is geproduceerd, onze gezondheid staat dus op het spel. De nieuwe minister zou er daarom goed aan doen ruimte te houden voor boeren in Nederland maar om eerlijk te zijn vraag ik me af of hij iets voor elkaar kan krijgen. Ik denk het niet eigenlijk, de stemming is nu eenmaal zo dat er boeren weg moeten.”

Lees verder onder foto

Alexandra Fleddema: "Het wordt er door dat kortertermijndenken niet makkelijker op."
Alexandra Fleddema: “Het wordt er door dat kortetermijndenken niet makkelijker op.”

Niet veel verwachtingen

Gezina Sloot heeft met haar schoonfamilie een melkveebedrijf bij Nistelrode en zij heeft evenmin veel verwachtingen van ‘de nieuwe.’ “Wat kan hij nou helemaal doen? Niks toch zeker? Alles wordt bepaald in Brussel en hier knikken ze ja en amen. Mocht hij wel iets voor elkaar kunnen krijgen, dan zou ik hem willen vragen om met een langetermijnvisie te komen en daar ook aan vast te houden. De afgelopen jaren zijn de regels om de haverklap veranderd. De investeringen die nodig zijn om overal aan te voldoen, zijn fors en elke keer als je denkt dat je het nu goed doet, worden de spelregels weer aangepast. Dat is niet alleen heel frustrerend, het is ook niet eerlijk. Zo ga je niet met mensen om. Zegt de nieuwe minister dat hij ons perspectief wil bieden? Nou, doe dat dan zou ik zeggen.”

Het huidige kortetermijndenken heeft geen zin

Ook Alexandra Feddema in het Achterhoekse Zelhem zou aan de nieuwe landbouwminister mee willen geven dat hij vooral eens duidelijkheid moet geven voor de lange termijn. Ze heeft met haar man een melkveebedrijf en ze stelt dat het huidige kortetermijndenken geen zin heeft: ”Zo komen we met zijn allen niet verder. Neem nou de derogatie, we weten nu nog steeds niet hoeveel we straks mogen bemesten. Dat werkt natuurlijk niet. Nee, ik lig er niet wakker van, we hebben een jong bedrijf dat zeker wel toekomst heeft maar het wordt er door dat kortetermijndenken niet makkelijker op. Van voormalig landbouwminister Sharon Dijksma had ik nog een beetje het idee dat ze naar de langere termijn keek, daarna heeft niemand dat meer echt gedaan. Ik zou graag geloven dat de nieuwe minister iets kan betekenen maar ik heb mijn twijfels. Het zal ook wel niet meevallen, er speelt zóveel en politiek is toch koehandel. Het heeft ons de afgelopen jaren in elk geval weinig gebracht.”

Reacties

 1. De problemen die nederlandse boeren ondervinden komen niet uit brussel maar van den haag. Brussel stelt globale eisen maar den haag vult dat aan. Bv, brussel stelt natuurbeheer vast, den haag komt met stikstofregels. Nederland heeft geen derogatie en in frankrijk gebruiken ze de ketsplaat. Als je geen derogatie aanvraagt dan heb je die ook niet.

 2. ik verwacht er ook niet veel van deze minister wordt maar gestuurd en bovendien een CU minister kan en moet je niet vertrouwen . ze lieten zich ook in de broek kijken door Kaag ze roepen niet en doen wel. CU heeft helemaal geen waarde.

 3. Het probleem zit bij agri nl / die hebben zich altijd ingezet voor die bedrijven die veel meer wilden en ook gingen produceren .
  Dus werd de PAS opgetuigd .
  Achterliggende gedachte was :eerst wordt er wel veel te veel stikstof geproduceerd maar door natuurlijk verloop wordt dat wel weer recht getrokken .
  VRIJ VERTAALD DE NIEUWE ( mega) stallen drukken die kleinere bedrijven wel uit de markt .
  DE MOB VONDT DAT JE ZO NIET MAG REKENEN EN KREEG VAN DE RECHTER GELIJK .

 4. Die lange termijn visie ligt er al vanaf 2008 toen bekent werd dat er in 2015 een einde zou komen aan het melk quotum .
  Grondgebonden veehouderij .
  Dus niet meer produceren dan je als plaatsingsruimte hebt op je bedrijf .
  Daar is nog niks aan veranderd .

Beheer
WP Admin