PluimveeNieuws

Dijksma wil nog geen wet eendagshaantjes

Den Haag – Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma vindt het nog niet nodig om een wet voor te bereiden waarin het doden van eendagshaantjes wordt verboden.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren diende een motie in waarin ze Dijksma vraagt om een wet voor te bereiden, zodat er een stok achter de deur is als het nieuwe initiatief van de In ovo-methode niet werkt.

Thieme pleit voor een verbod op het doden van eendagshaantjes per 2018. Dat is tegelijk met een wetsvoorstel waarin het fokken met vleesrassen die niet natuurlijk geboren kunnen worden, wordt verboden. Ook bij dit wetsvoorstel geldt dat de sector eerst zelf de gelegenheid krijgt om het aantal keizersnedes terug te brengen. Als dit niet lukt wil Dijksma de wet in werking laten treden. Thieme pleit bij de discussie over de eendagshaantjes voor dezelfde werkwijze.

Dijksma wil dit echter niet. “De In Ovo-methode is nog heel nieuw en er is breed draagvlak voor de ontwikkeling van deze methode. Ook het bedrijfsleven is bereid om te investeren om deze methode in gebruik te gaan nemen. Er is veel vertrouwen in deze methode”, zegt Dijksma. Ze wil de ontwikkeling niet demotiveren door al met een wetsvoorstel te komen. Via de In Ovo-methode kan in het ei in een vroeg stadium worden gekeken wel geslacht het kuiken heeft, waardoor alleen vrouwelijke eieren worden uitgebroed. 

De Tweede Kamer stemt volgende week over de motie van Thieme.

Beheer
WP Admin