AkkerbouwNieuws

Dijksma geeft half miljoen bloembollen aan Russen

Sint Petersburg – Nederland heeft Rusland meer dan een half miljoen bloembollen geschonken. Staatssecretaris Sharon Dijksma overhandigde de tulpen, hyacinten, narcissen, lelies en krokussen samen met een afvaardiging van de Russische regering aan de directie van het Peterhofpaleis in Sint Petersburg.

Volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken is het de grootste gift ooit in de geschiedenis van de tuinbouw.

Dijksma is samen met vertegenwoordigers uit de agrarische sector naar Rusland afgereisd om de handel te bevorderen. “Onze sierteelt is in Rusland populairder dan ooit met een groei van 30 procent in 2012”, zo stelt Dijksma. “De bloemengift staat symbool voor de belangrijke handelsrelatie die Nederland als agrarisch wereldspeler heeft met Rusland. Markttoegang zonder handelsbelemmeringen is voor onze boeren en exporteurs van groot belang.”

De tuinen en paleizen van Peterhof, dat tevens de bloementuin is van de Russische regering, trekken meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar.

Rusland gaf woensdag nog aan dat er een probleem is met de Nederlandse tulpen. Volgens de Russische Voedsel- en Warenautoriteit zouden er klachten zijn over het complete scala van planten uit Nederland, vooral door besmetting met ongedierte. Sprake van een importverbod is er niet, zo zei Aleksej Aleksejenko, tweede man van het agentschap.

Beheer
WP Admin