AlgemeenAchtergrond

Dieselprijs loopt langzaam op, olieprijs daalt in 2014

Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een prijs af van €1,079 per liter diesel bij een afname van 4.500 liter. Vorige week was de prijs €1,076 per liter bij een gelijke afname. De dieselprijs is al weken in de €1,07 per liter, maar loopt geleidelijk wel op.

De dieselprijs kan vrij stabiel blijven omdat de olieprijzen bewegen binnen een nauwe bandbreedte van 108 en 111 dollar per vat (159 liter). Deze week schommelt de olieprijzen rond de 110 dollar per vat en dat is een lichte stijging ten opzichte van vorige week. Toen was de gemiddelde olieprijs 109 dollar per vat.

De reden voor de hogere olieprijs was de onrust in Libië en Nigeria, meldt Nuon in zijn weekrapportage over de energiemarkten. Hierdoor daalde de olieproductie en daarmee het aanbod. De prijsstijging werd afgevlakt door de politieke impasse in de Verenigde Staten. De Amerikaanse politiek heeft sinds tijdelijke oplossing voor de impasse gevonden, waardoor mogelijk de olieprijs nu wel kan oplopen. Komende week beweegt de olieprijs naar verwachting tussen $107,50 en $112,50 per vat.

Macro-economen van ABN Amro voorstellen dat de olieprijs de komende twee jaar zal dalen. De gemiddelde olieprijs voor 2013 komt waarschijnlijk op 105 dollar per vat. Volgens de prognose van bank zal de gemiddelde olieprijs in 2015 95 dollar per vat is en daalt deze verder naar een gemiddelde prijs van 90 dollar per vat in 2015. De reden voor verwachte daling van de olieprijs is dat de Amerikaanse overheid begin 2014 maatregelen gaat nemen waardoor de economie van de Verenigde Staten verder versterkt zal worden. Dit zou leiden tot een sterkere dollar, hogere rentes en daardoor een lagere olieprijs in 2014.

De gasprijzen op lange termijn zijn afgelopen week op niveau gebleven. De gasprijs beweegt al lange tijd binnen de bandbreedte van 26,1 cent per MWh (25,5 cent per kuub) en 26,6 cent per MWh (26 cent per kuub). Afgelopen week stegen de dagprijzen licht als gevolg van meer vraag naar gas door de lagere temperaturen. Voor de komende weken wordt echter weer een lichte prijsdaling verwacht door stijgende temperatuur. Handelaren krijgen ook meer vertrouwen in de gasreserves, waardoor er minder vraag naar gas zal zijn.

Beheer
WP Admin