Premium
Boeren moeten met een plan komen voor de sector en niet met losse kreten. - Foto: Galama Media AlgemeenColumn

‘Demonstreren om loonslaaf te worden?’

Reacties

 1. Vergaderboer heeft wel punten aangesneden om over te denken . Maar wat de boer wil en wat de overheid wil . Hoeft niet altijd positief of negatief te zijn . Maar wat de burger wil is de burger nooit echt gevraagd naar mijn mening . Maar er is door de overheid voor de burger gedacht wat die denkt en wil . En de burger stemt hier eigenlijk zwijgend mee in . En hoe komt dit ? . De burger is nooit verteld wat de gevolgen zijn . Dat voedsel duurder wordt ,minder gebouwd wordt , dat er ook regels uiteindelijk ook voor hun gaan gelden, bv van gas af enz. En dat hun de rekening mee moeten gaan betalen naast de hogere prijzen die ze betalen . En ondernemende boeren die mogelijkheid en ruimte krijgen zullen het wel gaan redden als de overheid hun de ruimte geeft om zelf met mogelijkheden te komen om doelen te halen . En andere boeren zullen proberen hun tijd vol te maken . En daar kan een neven verdienste van natuurbeheer ook wel welkom zijn . Maar je alleen van de overheid afhankelijk maken is gevaarlijk bij een onbetrouwbare overheid die we hier nu hebben .Het is maar net in welke positie je zit . Voor de afbouwende kunnen regelingen een zegen zijn . En voor de doorgaande is perspectief een belangrijk iets .En daar zit het hele verhaal op vast . Zij moeten hun kostprijsverhogen . Maar er is niemand die de garantie kan geven dat de opbrengst ook omhoog gaat . Als je dan boer wil blijven is de keuze voor loonslaaf mogelijke de enigste . Het is triest maar mogelijk de enigste waarheid .

 2. Ondernemers willen graag produceren in een markt met zo weinig mogelijk concurrentie. Onderscheidende producten maken en daardoor een hogere marge pakken. Burgers willen graag het maximale aantal opties voor een basisprijs. Overheden zitten de boeren in de weg en eisen opties voor de basisprijs. Dus legbatterij- eieren verbieden zodat consumenten niet een extra prijs hoeven te betalen voor vrijloop- eieren. Enz. Daarnaast zetten overheden wél de grenzen open voor batterij-eieren uit oekraine. En dit geldt ook voor granen uit andere werelddelen die geproduceerd worden met stoffen die hier verboden zijn. Europa wil groener produceren waardoor boeren afhaken. Dat zou tekorten aan voedsel betekenen maar dat wordt ondervangen door die importen van fout-voedsel. Voedsel mag immers niet te duur worden.

 3. De overheid/politiek reageert wel op kreten als het is 5 voor/over 12, de natuur staat op omvallen en dat roepen ze al jaren, terwijl rapporten anders uitwijzen.
  De politiek reageert alleen op kreten als ze er zin aan hebben of in hun straatje past.

 4. Stel de Linkse Natuur eisen worden werkelijkheid. Wie betaalt dan al de subsidies voor Natuurbeheer? beheer die de boer niet in loondienst moet doen, maar als een soort ZZP er, dit geeft de overheid n. de mogelijkheid om de vergoeding per afgesproken periode aan te passen of om voor hetzelfde geld meer diensten te eisen. Zijn dit niet de praktijken van de laatste 30 jaar, MacSharry werd op eens vergoeding voor Groene diensten. Maar wat mij het meeste zorg baart is “Wie betaalt al deze Luxe eisen van de Stedelijke Burgers?” Het gros van de burgers is nu al niet instaat om na aftrek vaste lasten en belastingen zijn levensonderhoud te bekostigen. Laat staan ook nog extra belasting / heffing voor Groene diensten bedacht door de Rijke Yuppen, die constant de eisen opschroeven en de rapporten in hun richting ombuigen.

 5. Een opmerkelijke column
  De verantwoordelijk van de huidige puinhoop bij de boeren neerleggen is niet eerlijk.
  Boeren worden geconfronteerd met continue aanscherping van regels en wetgeving.
  Die steeds nieuwe beperkingen komen uit Den Haag en uit Brussel.
  Omdat we geen belangenbehartigers hebben die capabel genoeg zijn om de belangen van boeren een doorslaggevende stem te laten hebben in het politieke debat komen we steeds verder weg van een toekomstperspectief voor de landbouw in Nederland en nu zelfs in een groot deel van Europa
  In 2019, 1 oktober 2019, stond het Malieveld vol boeren
  Vol boeren die we even iets anders boeren dan hún grootouders gedaan hebben. Ik hoop dat vergaderboer dat probeert te onthouden.
  De geschetste onwil om te willen veranderen is in mijn ogen een vernedering van de landbouw in Nederland.
  Nederland is koploper op tal van gebieden.
  De ellende is dat Den Haag en Europa de landbouw willen veranderen in een tempo wat niet economisch haalbaar is.

  Ik citeer de zin waar ik mij het meest aan stoor:
  “ We willen doorgaan zoals we altijd deden, zonder beperkingen”

  Een column mag best prikkelend zijn maar deze heeft meer de vorm van “ een mes in de rug steken” ipv een beetje prikken.

Beheer
WP Admin