Demeter: totaalverbod koper in biolandbouw - Foto: Hans Prinsen AkkerbouwNieuws

Demeter: totaalverbod koper in biolandbouw

Demeter, het kwaliteitskeurmerk van biologisch dynamische landbouw, vindt dat het gebruik van koper in de biologische landbouw geheel verboden moet worden, ook als bladmeststof.

“Koper is schadelijk voor het bodem- en waterleven. Het past niet bij de biologische filosofie”, zegt Bert van Ruitenbeek, directeur van Demeter. Voor Demeter-telers is het gebruik van koper al verboden. Vanwege de hoge phytophthoradruk zouden bd-telers in de verleiding kunnen komen toch illegaal koper te gebruiken als bestrijdingsmiddel. Demeter heeft daarom inspectie-organisatie Control Union opdracht gegeven extra controles uit te voeren en bd-aardappelen laten testen op koperresiduen. Hierbij zijn geen overtredingen aangetroffen, aldus Van Ruitenbeek. “Het draagvlak om geen koper te gebruiken onder Demeter-aardappeltelers blijkt groot, en het afzien van koper is een bewuste keuze.”

Bionext: teler moet kopergebrek kunnen aanvullen

Bionext, de branche-organisatie van biologische landbouw, is het volstrekt oneens met de stelling van Demeter. “Kopergebrek moet kunnen worden aangevuld (als het zich voordoet in biologische gewassen) met middelen die binnen de biologische verordening zijn toegestaan”, zegt Miriam van Bree, manager kennis & innovatie bij Bionext. “Koper mag nog als bladmeststof worden gebruikt, en als het op die wijze wordt toegepast zien wij als Bionext geen bezwaar. Er zijn normen voor kopergebruik, en boeren hebben zich daaraan te houden.”

Vorige week werd bekend dat biologische boeren de bladmeststof koperoxychloride oneigenlijk gebruiken als bestrijdingsmiddelen in biologische aardappelen. Dat bevestigde certificeringsinstantie Skal vorige week tegenover Boerderij. Koper als bestrijdingsmiddel is verboden, maar is als bladmeststof nog steeds toegelaten. Een bladbemesting met koper wordt in de akkerbouw alleen geadviseerd als kopergebrek optreedt. Een bladbemesting met koper in aardappelen is lastig uit te leggen.

Yara: zelden kopergebrek in aardappelen

Bladmeststoffenfabrikant Yara stelt dat kopergebrek in aardappelen zelden voorkomt. Het komt eigenlijk alleen voor op ontgonnen heidegronden, op reguliere landbouwpercelen eigenlijk nooit.

Als bestrijdingsmiddel, dus in hoge dosering, is koper erg schadelijk voor het bodemleven, milieu en de toepasser. De werking tegen phytophthora is ook vrij zwak. Gangbare akkerbouwers stapten midden jaren 60 al over op het sterkere en minder schadelijke fungicide maneb-tin, dat inmiddels ook niet meer is toegelaten.

Beheer
WP Admin