Maria van der Pas uit Stipthout trouwde met Piet van den Eijnden uit Mierlo.Ze waren gek op elkaar maar er was ook groot verdriet. - Foto: Peter van Vlerken BoerenlevenAchtergrond

De zwarte kersen van boerin Maria

Meewerken, kinderloosheid, een nare schoonmoeder en de wc als vluchtplek, het toneelstuk over Maria is – net als het boek – een ode aan de boerin.

Een ode aan de boerin, zo noemt schrijver Peter van Vlerken zijn boek over Maria van der Pas. Deze boerendochter was zijn tante. Ze moest onder andere vervelende opmerkingen over haar uiterlijk ondergaan. Na haar huwelijk kwam daar een onaardige schoonmoeder bij plus verdriet en schuldgevoel over ongewenste kinderloosheid waardoor er geen opvolger voor de boerderij was. Het verhaal De Zwarte kersen van Maria is inmiddels bewerkt tot een toneelstuk dat in november verschillende keren opgevoerd wordt in Ons Mierloos Theater in Mierlo.

Lees verder onder foto

In november wordt het toneelstuk over Mariás leven opgevoerd. Kijk voor actuele speeltijden op de website van het theater.
In november wordt het toneelstuk over Mariás leven opgevoerd. Kijk voor actuele speeltijden op de website van het theater.

Blijk van zakelijk inzicht

Maria ziet op 29 november 1923 het levenslicht op een boerderij in het Brabantse Stiphout. Op haar vijftiende gaat ze uit werken bij de pastoor. Haar salaris? Kost en inwoning plus opmerkingen over hoe ze eruitziet. Ze is geen schoonheid en zal dat weten ook. Als er een vrijer op de stoep van de pastorie staat, merkt de pastoor op dat ‘de wonderen kennelijk de wereld nog niet uit zijn’. Ook Piet, de man op wie ze erg gek is en met wie ze later trouwt, kan er wat van. “Ons vrouw heeft ‘ne flinke bos hout voor de deur”, zegt hij tegen zijn collegaboeren. Of: “Bij ons Maria staan er stevige weipalen onder de voerbak.” En dan is er nog haar schoonmoeder met wie het maar niet wil boteren. Maria houdt echter haar rug recht en als het haar toch even teveel wordt, trekt ze zich terug op het toilet ofwel ‘het heuske’.

Maar de rol van underdog past haar uiteindelijk niet, ze wordt al sterker en gaat haar zegje doen, soms zijn er zelfs pittige discussies met haar man. Die is is geen boer in hart en nieren, maar zij is innovatief en geeft blijk van zakelijk inzicht. Een kersenkraampje langs de weg levert bijvoorbeeld meer op dan kersen verkopen via de veiling. Maar ja, voor een opvolger zorgen, kan ze niet.

Het verhaal schetst een tijd die weliswaar voorbij is, maar voor velen toch nog vers in het geheugen ligt. Het speelt zich af in en om Mierlo, maar tot in Groningen aan toe zullen lezers veel situaties herkennen. Over het vele handwerk, de opkomst van de mechanisatie, afscheid nemen van de werkpaarden, bedrijfsopvolgers of het ontbreken daarvan en over het leven van een boerin die ergens bij introuwt.

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Reacties

Beheer
WP Admin