RundveeAchtergrond

De zuiderlingen van het noorden

Kleine culturele verschillen maken het leven in Noorwegen heel anders dan het in Nederland was. Neem bijvoorbeeld de slapp av-mentaliteit.

Van alle Europeanen kunnen Nederlanders en Noren het beste met elkaar overweg. Toch zijn er kleine culturele verschillen die het leven in Noorwegen zo anders maken dan ons Hollandse leventje eerder was. Waar we wel eens tegenaan lopen is de slapp av-houding, ofwel de-maak-je-niet zo-drukmentaliteit!

Wat vooral gezegd wordt over de zuidelijke landen, dat het leven er rustiger en minder stressvol is, geldt ook voor Noorwegen. Dat was echt even wennen voor ons, want je verwacht dit alleen bij de mensen op het platteland. Maar ook het bedrijfsleven doet eraan mee. Ons huis werd maanden later dan gepland opgeleverd door het bouwbedrijf. Afspraken die schriftelijk bevestigd zijn, zoals de internetaansluiting, worden rustig een paar dagen later uitgevoerd. Voor de schoorsteenveger bleef ik de hele dag thuis en tot op heden moet de klus nog gebeuren.

Schoenen uit

De schoenen-uittraditie is ook zeer relaxt. Zelfs bij wildvreemden zit je met je sokken te koop. Na het werk ontspannen is belangrijk in Noorwegen. De gemiddelde Noor gaat naar zijn weekendhuis, trekt de bergen in, of duikt in een Dutchtub (zie foto). Het weer doet er niet toe, vier seizoenen op één dag is niet ongewoon. Zo zetten wij de auto aan de kant om een enorme hagelbui af te wachten, maar de juf op school laat de kleuters gewoon doorspelen.

Helikopter in de wei

Doordat Noorwegen zo groot is, krijgen begrippen als tijd en afstand een andere betekenis. Even pinnen betekent een rit van een halfuur. Wanneer in het weekend een koe haar staart in Johans oog zwiept, kunnen we voor pijnstillende oogdruppels alleen terecht in het ziekenhuis dat 2 uur rijden van ons vandaan ligt. Een op het punt van bevallen staande dorpsbewoonster wordt opgehaald met een helikopter. Ook de landelijke pers zet een heli bij ons in de wei op de dag dat vier Duitsers zijn verdronken voor de kust van het dorp.

Breien in de kroeg

Noren houden van brunost, een bruine, zoete karamelachtige kaas van gekookte geiten-of koeienmelk. Ze houden ook van joika, de ingeblikte ballen van rendiervlees in wildsaus. Daarvan gaan jaarlijks 2 miljoen blikken over de toonbank. Noren zijn echte koffieleuten, zelfs ’s avonds om 10 uur is koffiedrinken heel normaal. De koffie wordt altijd zwart gedronken. Wanneer ik om suiker vraag, moet de gastvrouw altijd een tweede keer lopen voor de lepel. Met verjaardagen en feestdagen zijn er minstens vijf soorten taarten en cake’s en de Noren kijken echt vreemd op als je ze niet allemaal even proeft. Het is geen land voor mensen die ‘op hun lijn’ moeten letten. Het is wel een land voor bingo, lotto- en totofanaten en voor mensen die van karaoke houden en van breien in de kroeg.

Zuipfeest

Noren houden niet van kriebelige handtekeningen; verschillende formulieren kregen we retour met het verzoek duidelijk te schrijven. Wel houden ze van alcoholische dranken die schreeuwend duur zijn en alleen te koop via speciale drankenwinkels, de vinmonopolets. Voor de kust wordt druk gesmokkeld, en met een fles zelfgestookte drank in je borstzak op een feest verschijnen is doodnormaal. Daar mag je strontlazarus worden, niemand die dat vreemd vindt en de chique uitgedoste vrouwen vragen je gewoon ten dans!

Beheer
WP Admin