MechanisatieNieuws

De trekker die niet meer vuil wordt

Een nieuwtje uit de autobranche: er is een lak ontwikkeld waarop vuil en vocht zich niet mee kunnen hechten.

Autofabrikant Nissan ontwikkelde een prototype van een ‘zelfreinigende’ auto, waarvan de speciale coating vuil en water afstoot. Het lijkt voor de hand liggend dat deze lak binnen afzienbare tijd ook in de landbouw zijn intrede doet.

Zelfreinigend is de Nissan natuurlijk niet, maar de nieuwe vocht‑ en vuilafstotende autolak maakt het wassen van de auto wel overbodig. Een speciaal ontwikkelde super‑hydro en oleofobische lak stoot water, olie en ander vuil af. Een beschermend luchtlaagje tussen de lak en de omgeving zorgt ervoor dat water en vuil zich niet op de auto hechten. Die luchtbarrière, die aan de oppervlakte wordt gecreëerd, is mogelijk dankzij nanotechnologie. De nieuwe lak heet Ultra‑Ever Dry en wordt door UltraTech International Inc. op de markt gebracht. Nissan is de eerste autofabrikant die de technologie toepast op een auto.

De ingenieurs van het Nissan Technical Centre Europe testen het procedé de komende maanden onder uiteenlopende omstandigheden. Nissan heeft geen plannen om de lak standaard toe te passen, maar overweegt de coating als optie aan te bieden.

Dit filmpje laat zien hoe vuil wordt afgestoten.