Partner
Foto: KWS RundveePartner

De juiste maisrassenkeuze maakt het verschil

De keuze voor het maisras is een jaarlijks terugkerende activiteit. Hoewel terecht veel aandacht wordt besteed aan de teelt, maakt de genetische potentie – dus de kwaliteit van het maisras bij gelijke omstandigheden – het verschil. Deze verschillen komen in proefveldresultaten tot uiting, maar uiteindelijk ook bij de teler in de praktijk.

Na een over het algemeen tijdige zaai, zijn de maanden mei en juni regionaal gezien (te) droog geweest. Dit resulteerde in een vertraagde beginontwikkeling van de mais. Vervolgens kwam eind juni de langverwachte neerslag die voor een enorme groeispurt heeft gezorgd. Op 13 september werden helaas een aantal percelen met hoofdzakelijk zware mais getroffen door een nazomerstorm.

Desondanks kan toch worden gesproken over goede tot zeer goede drogestofopbrengsten en voederwaarderesultaten.

Rassenkeuze op basis van ervaring over meerdere jaren

Omdat een jaar proef- of praktijkervaring te weinig zegt over de werkelijke kwaliteiten van een maisras, is het veel beter om de rassenkeuze voor 2018 niet alleen te baseren op de ervaringen in 2017, maar juist op basis van meerjarige resultaten.

Maisrassen worden niet voor niets meerdere jaren achter elkaar onderzocht, voordat deze worden geadviseerd en verkocht. Eén onderzoeksjaar is geen jaar en één proef is geen proef, zoals ook wel wordt gezegd.

De groeiomstandigheden in 2018 kunnen zomaar heel anders zijn dan in 2017. Hoe meer opbrengst- en kwaliteitsgegevens uit proeven en de praktijk er beschikbaar zijn, des te groter is de betrouwbaarheid van een maisras. Dit is bij de maisrassenkeuze voor de teler te beoordelen door de proefervaringen van een bepaald ras, afkomstig van meerdere proefinstanties, met elkaar te vergelijken. Wanneer de resultaten in lijn liggen en daarmee reproduceerbaar zijn, is er sprake van een stabiel en daarmee goed ras.

Belangrijkste keuzecriteria

  • Zetmeel
  • Vroegrijpheid van de korrel
  • (Voerderwaarde)opbrengst
  • Landbouwkundige eigenschappen

De voornaamste redenen om in de Benelux mais te telen zijn duidelijk en al vanaf de start in de jaren 70 gelijk. Het gaat de teler voornamelijk om zetmeel en opbrengst. Zoals bekend bevat de kolf het zetmeel. Zonder kolf zou er in heel Nederland geen hectare mais worden geteeld. Het is dus belangrijk om als kweekbedrijf te selecteren op korrelopbrengst en daarmee tegelijkertijd dus ook op zetmeel- of voederwaarde opbrengst, ook voor de teelt van snijmais.

Zetmeel levert met name glucogene energie en werkt sterk melkdrijvend bij melkvee. Een ras met een hogere korrelopbrengst levert een hogere zetmeelopbrengst. Verschillen aangetoond in proeven zijn ook de verschillen zoals die in de praktijk worden behaald. De financiële meeropbrengst voor maisrassen die in meerjarige proeven een aantoonbare hogere korrelopbrengst hebben laten zien, kunnen al gauw oplopen tot meer dan € 200 per hectare.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.Voederwaardeopbrengt van korrel- en silomaisrassen in relatie tot korrelrijpheid

Bovenstaande opbrengstresultaten zijn uiteraard alleen maar te behalen bij een goede teelttechiek en wanneer het maisras beschikt over goede landbouwkundige eigenschappen, zoals een goede beginontwikkeling, stevigheid, bladvlekkentolerantie en fusariumresistentie.

Een ander aspect dat belangrijk is in de overweging om voor een bepaald maisras te kiezen, is de vroegrijpheid van de korrel. De rijpheid van de korrel bepaalt bij moderne rassen het oogstmoment en in mindere mate de restplant. Wanneer een maisras volgens DS% totale plant op papier vroeg blijkt te zijn, dan hoeft dit niet te betekenen dat deze in de korrel ook vroeg is. Een laag restplantaandeel en/of snel afstervende restplant heeft duidelijk invloed.

Vraag naar werkelijke vroegrijpheid

In de praktijk moet dan ook vaak langer worden gewacht met het oogsten van dit soort gewassen, als waar men voorafgaand aan de zaai van uitging. Vraag daarom aan de maisrassenadviseur altijd naar de werkelijke vroegrijpheid van het maisras, gebaseerd op de korrel.

In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, is het maken van een weloverwogen rassenkeuze dus zinvol en is het niet overdreven om daar in de komende periode tijd aan te besteden.

Beheer
WP Admin