Een volle zaal bij de laatste editie van het symposium Hogere varkensgezondheid in 2020, nog voor het uitbreken van het coronavirus. - Foto: Koos Groenewold VarkensColumn

‘De groeiende noodzaak van varkensgezondheid’

Over een week is het weer mogelijk. Op dinsdag 19 april is de 16e editie van het symposium hogere varkensgezondheid.

Door corona is de editie van 2021 komen te vervallen, zodat het twee jaar geleden is dat dit event voor het laatst is gehouden. De urgentie om bezig te zijn met varkensgezondheid is er afgelopen jaren ieder geval niet minder om geworden. Het tegendeel is juist waar.

Diergezondheid speelt een steeds grotere rol voor het bestaansrecht van de varkenshouderij. Vanuit financieel oogpunt, maar ook vanuit maatschappelijk oogpunt. De veehouderij ligt onder een vergrootglas en te pas en te onpas wordt gewezen op het gevaar van zoönosen. Voor de varkenshouderij gaat het dan vooral om griep.

En hoewel het gebruik van antibiotica in de afgelopen tien à twaalf jaar is afgenomen, is de sector er nog niet. Er is nog een staartgroep van bedrijven die structureel te veel antibiotica gebruiken. Ook het gebruik van colistine neemt mondjesmaat toe. Een middel dat de veehouderij eigenlijk links zou moeten laten liggen, adviseert ook de Autoriteit diergeneesmiddelen.

Vierjarig project PRRS-aanpak

Vandaar ook dat de Coalitie Vitale Varkenshouderij dit jaar start met een vierjarig project om PRRS aan te pakken. De inzet is dat in 2025 de helft van de biggen PRRS-onverdacht wordt afgeleverd. De ambities zijn groot. Maar dat geldt ook voor de belangen. Als PRRS terug wordt gedrongen wordt de diergezondheid op bedrijven sowieso stabieler. Dat scheelt weer de nodige secundaire infecties bij de varkens en dus de noodzaak om antibiotica in te zetten.

Ook financieel wordt diergezondheid alleen maar belangrijker. Met gezonde varkens wordt steeds meer het verschil gemaakt. Lagere kosten, betere technische resultaten en een hogere opbrengstprijs. Zeker in een markt van extremen, waar de varkenshouderij al een paar jaar in zit, is een scherpe kostprijs van belang. De economische pieken en dalen worden alleen maar extremer, hetgeen ook om grotere buffers vraagt. Het gezondheidsmes snijdt zodoende aan meerdere kanten.

Kennis, overtuiging en enthousiasme

Om te blijven werken aan gezondere varkens zijn kennis, overtuiging en enthousiasme belangrijke factoren. Juist op dit symposium is het mogelijk die zaken weer mee naar huis te nemen. Een bezoek is daarom zinvol. Dat weten veel deelnemers inmiddels, want een groot deel van het publiek is heel trouw en ieder jaar weer van de partij.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin