AkkerbouwAchtergrond

De afwas is voor de vrouwen

Het kerstdiner met een deel van de familie is wel gezellig , maar dreigt altijd radig te worden. Blij dat ik daarna kan voeren en melken. En gelukkig zijn de schoolvakanties nu ook ten einde.

De school is weer begonnen, het normale leven is weer gestart. Voor zover dat normale leven bij ons niet aldoor al gewoon doordraaide. Want koeien en varkens moeten evengoed verzorgd worden. Soms baal ik daar wel eens van. Dat het nooit ophoud, dat je altijd op tijd naar huis moet om te voeren en te melken. Maar met kerst vind ik het juist heerlijk. Voor je het weet zit je namelijk een hele dag binnen te hangen.

Het is wel gezellig, zo’n kerstdiner met een deel van de familie, maar het dreigt altijd wel erg langdradig te worden. Om 10 uur ’s ochtends eerst koffie met gebak, dan een borrel en hapjes en tussen de middag de onvermijdelijke zelfgemaakte soep gevolgd door rollade. Uiteraard is er ijs toe. De kinderen weten het menu precies, want het is elk jaar hetzelfde. Toch zijn ze elk jaar weer helemaal blij: Jippie, ijs!

’s Middags gaan de mannen even bij de koeien kijken terwijl van de vrouwen verwacht wordt dat ze helpen opruimen en afwassen. Mijn schoonzus doet dat fluitend, maar het is dan ook haar moeder voor wie ze het doet. Ik word er altijd een beetje kriegelig van. Schoonmaken is niet mijn hobby en al helemaal niet bij een ander.

Halverwege de middag is er thee met weer wat lekkers en zo eten en hangen we de dag door. Eigenlijk duurt het me net te lang. ’s Ochtends is het nog erg gezellig, maar ‘s middags word ik het meestal zat. Ik ben dan ook altijd blij als het tijd is om te gaan voeren en melken. Even de benen strekken, even eruit en lekker aan de slag.

Zo voel ik me vandaag ook. Ik moet naar school en heb er zin in. Al die opgewonden kinderen die allemaal tegelijk willen vertellen wat ze in de kerstvakantie allemaal gedaan hebben. De reken- en taalles zal vandaag nog wel niet echt van de grond komen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Beheer
WP Admin