AkkerbouwAchtergrond

Dalende graanbeurzen

Ondanks pijlsnel dalende noteringen op de termijnmarkten slinken onze directe kosten nauwelijks. Pas in april zal de termijnmarkt weer aantrekken doordat handelaren dan ‘acres kopen’.

De graanprijzen zakken razendsnel, dag na dag. De beursnoteringen van olie en andere grondstoffen als kali en fosfaten dalen ook, maar de te betalen diesel- en kunstmestprijzen zakken véél langzamer. Voor diesel betaalde ik bij een gelijke prijs per vat vorig jaar iets meer dan $0,80 per liter. Nu betaal ik altijd nog $1,17 per liter. Kali kost de boer op dit moment, schrik niet, $960 per ton en fosfaatmeststoffen als 11-52-0 of 18-46-0 een ongelooflijke $1.460 per ton. Dit voorjaar was dat nog $600 en $680.

Geleerden rekenen buiten de boer

Vorig jaar wisten alle geleerden te vertellen dat de zaken er zodanig voorstonden dat we de eerste 5 jaren hoge tarweprijzen zouden hebben. De geleerden lijken echter geen boeren te kennen. Als iets erg goed rendeert, wordt het massaal gezaaid. Het gevolg daarvan hoef ik niet toe te lichten.
Het is jammer dat wij boeren niet net zo handelen als onze toeleveranciers en afnemers. Die trekken zich weinig aan van de beursprijzen als ze duur hebben ingekocht! Wij zouden onze prijzen dus ook niet te veel moeten laten zakken. Maar ja, dat is ijdele hoop.

Graangiganten kopen acres

Ik denk dat als Barack Obama eenmaal gekozen is, er een korte maar hevige opleving op de graanbeurzen volgt. De echt opgaande lijn zal niet voor april volgend jaar inzetten. Dat noemen ze hier acres kopen. Heel grote partijen als Cargill voeren dan de prijs op om zo veel mogelijk ingezaaid te krijgen. Vervolgens zakt de prijs dan bijvoorbeeld tijdens langere regenperiodes in de cornbelt. Want waarom zouden ze geld uitgeven als de graanboeren toch niet kunnen zaaien?
Deze zomer was het wel duidelijk dat de mais- en sojaprijzen op hun top waren. Maar als je dan op voorhand contracten afsluit voor levering tijdens de oogst, moet je wel bijkopen om je contract vol te maken als er een vroege nachtvorst komt. In de bijna 30 jaar dat ik hier boer, heb ik de mais toch al twee keer ondergeploegd omdat ze bevroren was voor ze rijp was. Dus dat risico is me veel te groot!

Beheer
WP Admin