Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Daarom ben ik boer: ‘Nieuwe fase ingegaan’

Hij heeft nooit een moment getwijfeld over wat hij later wilde worden: boer, boer en nog eens boer. Voor Berend Hannema is het een way of life.

Berend Hannema (42) en Matsje Hannema-Bijma runnen in Hantum (Fr.) een bedrijf met 220 melk- en kalfkoeien en bijbehorend jongvee op 120 hectare. Afgelopen zomer namen ze een nieuwe stal in gebruik met drie Lely A5-melkrobots. - Foto's: Mark Pasveer

Berend Hannema (42) en Matsje Hannema-Bijma runnen in Hantum (Fr.) een bedrijf met 220 melk- en kalfkoeien en bijbehorend jongvee op 120 hectare. Afgelopen zomer namen ze een nieuwe stal in gebruik met drie Lely A5-melkrobots. – Foto’s: Mark Pasveer

“Boer zijn is een way of life. Het zat er al op jonge leeftijd in. Als jongetje was ik altijd op de boerderij te vinden. Ik speelde nooit in het dorp maar was altijd op het erf en tussen de koeien. Toen ik een jaar of acht was, liep ik al met een bezem rond om mee te helpen. Dat is nooit veranderd. Ook als puber was ik altijd thuis te vinden. Natuurlijk ging ik naar de landbouwschool, daar was geen twijfel over. Ik heb niet eens aan andere studierichtingen gedacht. Ik ben de oudste uit een gezin van vijf. Mijn drie jongere broers en zus hadden geen ambities om het bedrijf over te nemen, voor mij was het een vanzelfsprekendheid.


Lees verder onder de foto‘s.

Tien jaar geleden stonden hier nog 100 koeien, nu zijn het er 220.

Tien jaar geleden stonden hier nog 100 koeien, nu zijn het er 220.

Baas over eigen agenda

De afwisseling maakt het voor mij zo mooi. En ik kan zelf bepalen wat ik doe. Zelf dingen regelen en plannen, dat bevalt me. Als boer moet je van alle markten thuis zijn. Ik ben vooral een koeienboer, maar trekkerwerk hoort er natuurlijk ook bij. Voeren vind ik leuk om te doen. Soms zie ik ’s ochtends in de stal een pasgeboren kalf droog in het stro liggen. Prachtig. Gezonde dieren en goede resultaten, daar doe ik het voor.

Hobby’s heb ik niet. Mijn werk is mijn passie. Als boer ben je gewend om veel uren te maken. Wij gaan niet op vrijdagmiddag met piepende bandjes naar huis om weekend te vieren. De zaterdag is bij ons een gewone werkdag.

Ik ben in 1978 geboren. In 1998 ging ik met mijn ouders in maatschap. We hebben jarenlang intensief samengewerkt met een collega-melkveehouder. Op twee locaties molken we meer dan 300 koeien. We zijn in goede harmonie uit elkaar gegaan en na een lang vergunningentraject hebben we hier afgelopen zomer een nieuwe stal in gebruik genomen.

Groeien en het bedrijf verder ontwikkelen, dat is wat er volgens Berend nu moet gebeuren.

Groeien en het bedrijf verder ontwikkelen, dat is wat er volgens Berend nu moet gebeuren.

Bedrijf ontwikkelen is mijn drijfveer

Arbeidsplezier met nieuwe stal

Het leven bestaat uit fases, zo zeg ik altijd en we zijn nu een nieuwe fase ingegaan. Mijn vader Willem is 68. Hij geniet van datgene wat we hebben gerealiseerd. Nog maar tien jaar geleden molken we hier 100 koeien.

De nieuwe stal zorgt voor veel arbeidsplezier. Met drie melkrobots, een voerschuif en een mestrobot hebben we ingezet op automatisering. Ik kan het werk grotendeels alleen doen. Mijn vrouw Matsje verzorgt de kalveren. Onze kinderen Alicia en Jurre-Willem helpen ook regelmatig mee.

Het is nu zaak om de bedrijfsvoering te optimaliseren. In de toekomst is er eventueel nog ruimte voor een vierde melkrobot. Het bedrijf ontwikkelen is mijn drijfveer, daarom ben ik boer.”

Lees ook: Boer zijn is veel meer dan werk

Beheer
WP Admin