Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Daarom ben ik boer: ‘Een echte koeienman’

Het fraaie heuvellandschap, de koeien, voor Guido is er niks mooiers. Ondernemen wordt er niet makkelijker op maar hij denkt liever in kansen dan in bedreigingen.

Guido Lemlijn (26) heeft in Noorbeek (L.) samen met zijn ouders Pierre (60) en Marjo (54) een melkveebedrijf met 110 melkkoeien en een kleine 60 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 60 hectare. - Foto's: Jan Willem Schouten

Guido Lemlijn (26) heeft in Noorbeek (L.) samen met zijn ouders Pierre (60) en Marjo (54) een melkveebedrijf met 110 melkkoeien en een kleine 60 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 60 hectare. – Foto’s: Jan Willem Schouten

“Als kind was ik altijd al veel op de boerderij te vinden. Na schooltijd liep ik meteen door naar de stal. In groep 8 van de basisschool had ik mijn plan al uitgestippeld: via de havo wilde ik door naar de hogere landbouwschool. Zo is het ook gegaan. In 2015 kreeg ik het diploma ‘Dier & Veehouderij’ uitgereikt, daarna ben ik meteen met mijn ouders in maatschap gegaan. Mijn droom om boer te worden was werkelijkheid geworden.

Ik hou van dieren en loop heel graag tussen de koeien. Daar geniet ik volop van, het geeft mij een bepaalde rust. Koeien zijn zulke prachtige dieren. Ik ben een echte koeienman. Melken is een van mijn favoriete bezigheden. Je ziet het eindresultaat van al het werk dat er aan vooraf is gegaan.


Lees verder onder de foto‘s.

Als echte koeienman is Guido enorm graag tussen de koeien bezig.

Als echte koeienman is Guido enorm graag tussen de koeien bezig.

Fokkerij

Ik verdiep me graag in het management rondom voer en fokkerij. Als ondernemer kan ik mijn eigen weg uitstippelen. Je kunt zelf aan de knoppen draaien om je bedrijf nog efficiënter te maken en de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Als ondernemer word je iedere dag weer uitgedaagd.

Goed voor zijn dieren zorgen, dat is wat Guido elke dag voor ogen heeft.

Goed voor zijn dieren zorgen, dat is wat Guido elke dag voor ogen heeft.

Willen met kleine stapjes groeien

Natura 2000-gebieden

We boeren hier in Zuid-Limburg in de heuvels. Het landschap is heel speciaal, ook al besef je dat pas echt weer als er mensen uit andere delen van het land op bezoek zijn. De vrijheid achter ons bedrijf en de mooie huiskavel maken deze locatie helemaal af. In Zuid-Limburg liggen enorm veel Natura 2000-gebieden. Dat is een bedreiging voor boeren. We kunnen echter geen boer missen om dit mooie landschap te onderhouden.

In 2017 hebben we een nieuwe stal in gebruik genomen. Na alle veranderde wet- en regelgeving was dat een flinke stap. Door het hele fosfaatverhaal werden we wel in twijfel gebracht maar als boer moet je daarop inspelen. We proberen kansen te zien en denken niet alleen in bedreigingen. We willen met kleine stapjes groeien, zodat we uiteindelijk 120 koeien kunnen melken.

Het landschap rondom het bedrijf is heel bijzonder, vindt Guido. Boeren zijn nodig om het te behouden.

Het landschap rondom het bedrijf is heel bijzonder, vindt Guido. Boeren zijn nodig om het te behouden.

Respect voor boeren

Ik blijf positief vooruitkijken. Ik ben ervan overtuigd dat ons product in de toekomst nodig zal blijven. Hopelijk stijgen de prijzen en blijven burgers respect houden voor boeren. Ik zet me er graag voor in om draagvlak onder burgers te behouden.

De koeien hebben in hun nieuwe onderkomen een mooier leven. De productie stijgt nog steeds en we ervaren veel arbeidsgemak. Als boer wil ik goed voor mijn koeien zorgen, zodat ze op een gezonde manier oud kunnen worden. Daarom ben ik boer.”

Beheer
WP Admin