Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Daarom ben ik boer: ‘Echt iets van onszelf’

Jomien van Eenennaam runt samen met haar man en zoon een zuivelboerderij. Zelf zuivelproducten maken, dat is de drijfveer.

Jomien van Eenennaam (52) woont in Grijpskerke (Zld.). Samen met haar man Leo en hun zoon Lennard runt ze Zuivelboerderij Hoogelande met 85 melk- en kalfkoeien op 25 hectare. - Foto's: Peter Roek

Jomien van Eenennaam (52) woont in Grijpskerke (Zld.). Samen met haar man Leo en hun zoon Lennard runt ze Zuivelboerderij Hoogelande met 85 melk- en kalfkoeien op 25 hectare. – Foto’s: Peter Roek

“Ik ben trots op ons bedrijf. Ik ben op deze locatie geboren en getogen en vertel graag wat we hier doen. Als kind was ik vroeger graag buiten en hielp ik altijd al mee. Ik was veel met de dieren bezig en hield van aanpakken. Toen wist ik nog niet dat ik op latere leeftijd het bedrijf wilde voortzetten. Wel leek het me mooi om op de boerderij te blijven wonen.

Uiteindelijk ben ik samen met m’n vader in maatschap gegaan. Mijn man Leo was toen ook al in beeld. Hij zag het hier helemaal zitten. Mijn vader bouwde een nieuwe stal en Leo en ik zijn nooit meer weggeweest.


Lees verder onder de foto‘s.

Het maken van de zuivel gebeurt volledig op het eigen bedrijf, niets wordt uitbesteed.

Het maken van de zuivel gebeurt volledig op het eigen bedrijf, niets wordt uitbesteed.

Zelf verse melk verzuivelen

We hebben jarenlang een relatief klein bedrijf gerund. In de jaren negentig zochten we er iets bij. Op de open dag van een collega-veehouder met een kaasmakerij kwamen we op het idee om zelf verse melk te verzuivelen.

Ik geniet van de leuke reacties van klanten

Ik maakte toen al op kleine schaal yoghurt voor familieleden. Leo en ik besloten dat uit te bouwen. In 1998 zijn we begonnen met het maken van dikke standyoghurt. In het begin hebben we veel yoghurt weggegeven, om mensen te laten proeven. We zochten volop naar afzetkanalen. Het was een sprong in het diepe, maar die heeft goed uitgepakt.

We verwerken nu ongeveer 20% van onze totale melkproductie hier op de boerderij. Afgelopen zomer waren er weken bij dat er 5.000 liter doorheen ging. De gele vla was soms niet aan te slepen. Ik geniet van de leuke reacties van onze klanten. Daar krijg ik veel positieve energie van. We boeren hier op een unieke plek, midden op Walcheren. Toeristen weten ons goed te vinden. We merken dat het door corona nog drukker is geworden.

20 procent van de melkproductie wordt verwerkt tot eigen zuivel.

20 procent van de melkproductie wordt verwerkt tot eigen zuivel.

Ambachtelijk

De zuiveltak is behoorlijk intensief. Het is bewerkelijk. Stapsgewijs groeien is een optie, maar we hebben geen ambitie om er een fabrieksmatige tak van te maken. Ik wil met eigen ogen zien wat er tijdens het productieproces gebeurt. Daarbij blijf ik het liefst met twee benen in de Zeeuwse klei staan, geen poespas voor mij.

We verwerken onze eigen melk op ambachtelijke wijze. We hebben alles van begin tot eind zelf in de hand en besteden niks uit. Alles gebeurt hier bij ons op het bedrijf. Van kalf tot koe en van melk tot zuivelproduct. Dat is gewoon mooi. Het is echt iets van onszelf. Ik geniet van de afwisselende werkzaamheden op de boerderij en de ambachtelijke producten die we maken. Daarom ben ik boerin.”

Beheer
WP Admin