Gewasbescherming met een zelfrijdende Agrifac-landbouwspuit. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

CropLife: tekort groene middelen ligt niet aan ons

CropLife – de organisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen – spreekt landbouwminister Piet Adema tegen. Hij vindt dat de industrie te weinig werk maakt van de ontwikkeling van ‘groene middelen’.

Landbouwminister Piet Adema zei deze week in overleg met de Tweede Kamer dat “het bedrijfsleven best een tandje extra bij zou kunnen zetten”. Dus bij de ontwikkeling van groene producten. Volgens CropLIfe is met die stellingname het spel van zwartepieten voor wie schuld heeft aan het nijpende tekort aan groene gewasbeschermingsmiddelen begonnen.

‘Stellingname minister Adema onjuist’

Maar, stelt de organisatie, de stellingname van de minister is inhoudelijk onjuist en bovendien gaat de minister voorbij aan de verplichte procedures die gelden voor toelating van een gewasbeschermingsmiddel. De toelatingsprocedure voor nieuwe middelen kost door alle onderzoeken zeker acht tot tien jaar. Daarbij komt dat de capaciteit beperkt is om nieuwe biologische middelen te beoordelen.

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) heeft een zogenoemd Green Team opgezet. Dit team richt zich specifiek op de toelating van groene alternatieven. Het voorkomt volgens de minister dat de toelating van groene middelen onder op de stapel komt.

In Europa helft stoffen biologisch

Volgens CropLife is bijna de helft van de goedgekeurde stoffen in Europa biologisch. Tussen 2018 en 2022 is het aantal toegelaten laag-risicostoffen verdubbeld. Bovendien blijkt uit CBS-cijfers dat in 2020 een kwart van de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen groen was. De organisatie wijst erop dat de kosten voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen door extra eisen fors zijn gestegen.

De Tweede Kamer heeft de minister donderdag opgeroepen om met het bedrijfsleven in gesprek te gaan over de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien wil de Kamer dat de wachttijden voor de toelating worden verkort.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin