Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Cosun verhoogt opbrengstverwachting bieten

Cosun Beet Company heeft zijn opbrengstverwachting voor bieten verhoogd. Deze ligt op 84 ton bieten per hectare met een suikeropbrengst van 14 ton per hectare, wat iets hoger is dan het vijfjarengemiddelde, maar lager dan vorig jaar.

Dat meldt het suikerbedrijf bij de start van de bietencampagne in Nederland. Half juli ging Cosun nog uit van een suikeropbrengst van 13,3 ton per hectare.

Alle fabrieken van de Cosun zijn weer actief in de verwerking van suikerbieten. De fabrieken in Dinteloord en Hoogkerk hebben op woensdag 20 september de eerste bieten ontvangen. De fabriek in het Duitse Anklam startte al op 6 september met de eerste verwerking van bieten.

Bietencampagne later van start

De startdatum van de Nederlandse bietencampagne ligt dit jaar een week later dan vorig jaar. Door natte en koude weersomstandigheden konden telers gemiddeld pas 3 weken later zaaien. Mede daardoor gaat de onderneming uit van een kortere campagneperiode dan vorig jaar, namelijk een kleine 18 weken. Vorig jaar was dat ruim 19 weken.

Na een koud voorjaar, een toch wat natte zomer, maar voldoende zonuren in september staan de bietenvelden er volgens Cosun momenteel goed bij. Daarnaast was er dit jaar beperkte schade door vergelingsziekte en tot heden ook door bladschimmels. De verwachting voor de totale hoeveelheid te produceren suiker ligt wel iets lager dan in 2022.

Beheer
WP Admin