Foto: ANP AlgemeenNieuws

Corona bevestigd op twee bedrijven in Gemert

In het Brabantse Gemert is ook op een tweede nertsenbedrijf een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Het bedrijf met 12.000 moederdieren wordt vandaag 6 juli geruimd. Dat gebeurt ook op een ander bedrijf in Gemert waar zondag 5 juli de besmetting al is aangetoond. Dat melden de ministeries van VWS en LNV.

Wekelijkse testen

De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het zogenoemde early warning monitoringssysteem, daarbij worden wekelijks dieren getest op het virus. Het aantal nertsenbedrijven (locaties) waarcCoronabesmetting is vastgesteld ligt nu op 20. De 18 bedrijven waar dat eerder het geval was, zijn allemaal geruimd.

Maatregelen

Het kabinet heeft maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland. Dat omvat onder meer een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol. De maatregelen moet verdere verspreiding tegengaan en voorkomen dat het virus CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven ‘aannemelijk is gebeurd’. De ministeries benadrukken dat medewerkers met COVID-19-verschijnselen niet met de nertsen in aanraking komen, niet in de stal komen en zich laten testen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin