AkkerbouwAchtergrond

Congolese boeren voeren oogst op met fluweelboon

Kleine boeren in de Congolese provincie Bandundu hebben een eenvoudige manier gevonden om hun oogsten op te voeren. Ze houden de grond vruchtbaar met de fluweelboon.

door Badylon K. Bakiman

De landbouwers in het sterk landelijke Bandundu zagen hun oogsten al een tijd teruglopen. Ze beschikten niet over meststoffen en konden de bewerkte percelen geen rustpauze gunnen.

Tientallen kleine boeren zijn nu de fluweelboon (Mucuna utilis) gaan gebruiken. Die beschermt de vruchtbaarheid van de bodem. “Sinds we deze planten zijn beginnen gebruiken, hebben we geen problemen meer gehad met onvruchtbare grond”, zegt Nicolas Mimpaka, een boer uit Kwenge, 25 kilometer van provinciehoofdstad Kikwit. “Dankzij deze planten heeft onze familie dit jaar vijf zakken grondnoten geproduceerd, vroeger, zonder de Mucuna utilis, was dat slechts anderhalve zak tot twee zakken.”

Mimpaka en andere boeren uit het Kwilu-district verkopen hun opbrengst – grondnoten, maïs, maniok, rijst, pompoen, bonen en andere groenten – aan handelaars en transportbedrijven die hoofdstad Kinshasa van voedsel voorzien.

De fluweelboon bedekt de bodem en helpt zo het vocht vast te houden, ze haalt tegelijk de stikstof uit de lucht en voert die via zijn wortels naar de bodem.

“Van 2008 tot 2009 hebben we experimenten uitgevoerd in de regio’s Kwenge en Lukamba, en we zagen positieve resultaten”, zegt agronoom Emmanuel Malenda van AIPD, de landbouworganisatie die de fluweelboon in de regio heeft geïntroduceerd. Van de 50 geobserveerde velden werden er 45 vruchtbaarder dankzij de Mucuna utilis, zegt Malenda.

“De Mucuna utilis kan op het eind van het regenseizoen geplant worden en is bestand tegen droogte”, zegt agronoom Cyprien Ngeleto, die workshops geeft over de plant. “Na het bewerken beschermt ze en regenereert ze de bodem, dankzij de snelle ontkieming van de plantzaden, in vier tot zes dagen.”

Beheer
WP Admin