Foto: ANP AlgemeenNieuws

Commissie moet plan maken voor grazers Oostvaardersplassen

Een commissie van deskundigen moet gaan oordelen hoe de stand van de grote grazers in de Oostvaardersplassen moet worden verlaagd.

Dat het aantal dieren omlaag moet, staat vast volgens het voorstel van VVD en SGP in Flevoland. De partijen vinden dat er niet langer dieren moeten krimperen en sterven van de honger.Hoe het aantal dieren moet worden teruggebracht, bijvoorbeeld door afschot, afvoer of via een prikpil zodat de dieren niet meer kunnen voortplanten, moet de commissie gaan besluiten.

Nu lopen er tussen de 3.000 en 4.500 edelherten, konikpaarden en heckrunderen in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere. De politieke partijen noemen niet hoeveel dieren er weg moeten. “We moeten niet op de stoel van de deskundigen gaan zitten”, aldus de VVD en de SGP.

Maatregelen pas voor volgende winter

Voor deze winter worden geen maatregelen meer genomen, de nieuwe afspraken moeten genomen worden voor winter 2017/ 2018.

VVD en SGP verwachten in de Provinciale Staten een meerderheid voor hun plan te behalen. Binnenkort wordt erover gedebatteerd.

Beheer
WP Admin