AkkerbouwAchtergrond

Combinen met pepperspray

‘Beren doen nooit iets, want ze zijn bang voor mensen.’ Geloof er maar niks van. We nemen niet voor niks altijd een shotgun of pepperspray mee bij het combinen.

Toen ik voor het eerst naar Canada kwam, reed ik met David (de boer waarvoor ik werk) richting Keg River. Al vrij gauw vroeg David aan mij of ik wel eens een beer had gezien. Met de paar dierentuin bezoekjes in mijn leven als uitzondering, had ik niet uitermate mijn best gedaan om in de buurt te komen van een beer. Dus het antwoord was een volmondige ‘neen’. David antwoordde daarop dat er meer beren dan mensen in Keg River wonen, en dat de kans op een persoonlijke ontmoeting met een beer dus vrij groot was.

Die eerste ontmoeting die ik met een beer was niet mijn initiatief, maar dat van de beer. Het was ’s nachts toen ik de schaapjes aan het tellen was en ik vanuit het niets een knal op mijn deur hoorde. Vanuit mijn bed kon ik de voordeur zien en keek ik recht in de ogen van een nieuwsgierige beer.
Op zich vond ik dat best een leuke ervaring. Maar toen ik bij gebrek aan toilet de nacht daarna persoonlijk buiten wilde irrigeren, sprong dezelfde beer achter mijn auto vandaan… circa 5 meter verderop. Dat is serieus te dichtbij en ik besloot dat beide ervaringen niet meer onder ‘leuk’ geschaard konden worden. Aangezien mijn douche en toilet ongeveer 50 meter lopen is, moest ik nu in mijn badjas met een ‘shotgun’ en tandenborstel naar de douche lopen.

Beren zijn bang voor mensen – meestal…

Beren zijn normaliter bang voor mensen. Vooral omdat een beer hier en daar meestal wel eens één van zijn soortgenoten heeft dood zien vallen nadat er door mensen op geschoten was. Daarnaast zijn wij in principe geen voedselbron voor beren, dus laten ze ons meestal met rust. Dus als je een beer ziet (hopelijk op afstand), dan is veel geluid maken en kenbaar maken waar je bent, meestal genoeg voor de beer om er vandoor te gaan.
Laat je ze schrikken, bijvoorbeeld als je wel dichtbij een beer bent, dan wordt dat meestal niet op prijs gesteld. En als je toevallig tussen moederbeer en haar welpje terecht komt, dan kun je maar beter hopen dat er een lokale Lassie in de buurt is om je uit deze uitzichtloze situatie te redden.

…maar niet altijd

Mijn collega Raymond was iets minder gelukkig in één van zijn beer-ontmoetingen. Hij was bezig graan vanuit een vrachtwagen te laden in een bin (opslagruimte). Dit deed hij op het erf met veel lawaai om zich heen. Er was een vrachtwagen die draaide en een trekker draaide. In die omstandigheden mag je er dus best vanuit gaan dat beren je niet met een bezoekje gaan vereren. In het geval van Raymond lag dat anders. Toen Raymond aan het uitladen was, zag hij een beer op circa 30 meter afstand naar hem toe lopen… niet goed.

Bijkbaar was deze beer niet onder de indruk van al dat lawaai en voor Raymond had stilstaan en schreeuwen in dit geval geen zin. Dus zette hij het op een rennen met de beer in zijn kielzog. Hij rende naar een blokhut, die tot zijn horror gesloten was; waarschijnlijk de enige blokhut in Canada die op dat moment op slot stond.
Tegen deze tijd was de beer zo dichtbij, dat zijn enige kans een oude houten grainery was. Dat is een soort schuurtje met een gammele deur zonder deurknop of slot.

Net voordat de beer zijn klauwen in Raymonds kont kon zetten, had Raymond de deur dicht, en moest hij die deur met één van zijn handen dicht houden. Met zijn andere hand belde hij de buurman voor hulp. Helaas meldde de buurman dat hij met de kids en vrouw in Disneyworld Florida was.
Intussen had de beer al een paar stukken van een van de planken van de deur afgetrokken en leek het erop dat hij elk moment de deur kon open trekken. Raymond had nog één kans om iemand te bereiken, en dat was de vrouw van de boer waar wij voor werkten. Ze nam op en rende als een bezetene de eerste van 6 auto’s in om als een Michael Schumacher de 5 kilometer in recordtijd te overbruggen.
Tegen de tijd dat ze aan het begin van de kilometer lange oprit kwam, begon ze als een Bangkokse taxichauffeur te claxonneren. Op dat moment had Raymond de deur met beide handen vast omdat zijn leven ervan af hing.
Zodra de beer het geclaxonneer hoorde, stopte hij met het openbreken van de deur.
De beer hoorde dat de auto dichterbij kwam en voorzag geagiteerde mensen met veel geweren, dus hij ging ervan tussen. Een gammele 40 jaar oude deur had Raymond zijn leven gered.

Voortaan gewapend de deur uit

Na dit incident gaan wij de deur niet meer uit zonder een geweer of beer-pepperspray.
In Keg River ligt veel land aan de bosrand, en graan, haver en gerst staan allemaal op met menu van meneer de beer. Dat betekent dat er vaak beren langs een bosrand zitten om je gewas op te eten en de rest plat te lopen. Maar het betekent ook dat als je panne hebt met je combine aan de rand van de bebossing, je akelig uit moet kijken.

Beheer
WP Admin