MechanisatieNieuws

Cockshutt 20 uit 1953

Liempde (N.-Br.) – Deze trekker kwam na de watersnoodramp in 1953 naar Nederland als Canadese hulp bij de wederopbouw in het getroffen gebied.

Hoewel de destijds piepjonge Hans de Jong hoog en droog zat in Oost-Brabant, merkten ze ook daar de gevolgen van de ramp: evacuees en, vooral, vrachtwagens met veekadavers op weg naar de destructor in Son. Genoeg binding om op gevorderde leeftijd het nodige geld en nog veel meer tijd te steken in het opknappen van zo’n hulptrekkertje, de Cockshutt 20. Zelfs het originele gedenkplaatje op de trekker bezit hij nog.

Met zijn 20 pk is het maar een licht trekkertje, en het zal overwegend voor kleine klussen als schoffelen zijn gebruikt. Veel uren heeft-ie niet gedraaid. De Continental start op benzine, schakelt dan over op petroleum. Een echte motorrevisie was niet nodig, wel is de ontsteking helemaal vernieuwd en was er veel gedoe met de condensator. Overspuiten in de kleur die het volgens foto’s moest zijn, en nu is het weer een plaatje.

Lees meer over de geschiedenis van deze Zeeuwse en nu Brabantse Canadees in Trekker 318, of neem een abonnement voor de komende aflevering van de Oldtimer.

Beheer
WP Admin