Foto: ANP VarkensNieuws

China hard op weg met herstel varkensstapel

De Chinese varkensstapel is bijna terug op het niveau van voor de AVP-crisis. Toch is het land nog steeds niet van de ziekte af

Ondanks dat Afrikaanse varkenspest nog altijd niet verdwenen is van het Chinese platteland lijkt het Aziatische land wel op weg naar een herstel van de varkensstapel. Eind juni zou het land volgens het Chinese ministerie van landbouw 439 miljoen varkens tellen. Dat is een fractie onder het niveau ten tijde van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 2017. Dit meldt Euromeat op basis van gegevens van Agra-Europe.

Varkensvleesproductie

In vergelijking met een jaar eerder komt dat neer op een groei van 31%. Er zouden volgens de statistieken 45,54 miljoen zeugen zijn. Als gevolg van de grotere aantallen varkens steeg ook de varkensvleesproductie. Volgens officiële cijfers zijn er in de eerste helft van het jaar 334,4 miljoen varkens geslacht, een stijging van 86,4 miljoen of 34,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De varkensvleesproductie steeg met krap 36% naar 27,2 miljoen ton. Als gevolg van deze uitbreiding gingen de prijzen voor slachtvarkens onderuit, sinds begin van het jaar met 60%. De Chinese overheid heeft ingegrepen met interventieopslag.

11 AVP-uitbraken dit jaar

Ondanks productiegroei zijn er volgens het ministerie van landbouw dit jaar 11 uitbraken van Afrikaanse varkenspest geweest waarbij ruim 2.200 varkens zijn gedood. Volgens officiële cijfers zijn er vorig jaar nog 13.500 varkens geruimd bij 19 uitbraken.

Daarmee lijkt China de situatie onder controle te krijgen, in 2018 werden namelijk ruim 800.000 varkens geruimd bij 99 uitbraken. Onder marktexperts zijn twijfels over deze cijfers, in werkelijkheid zouden er meer varkens geruimd zijn omdat niet alle uitbraken op backyard-farms officieel bekend zijn.

Reacties

  1. Voor China was de varkenspest een nieuwe dierziekte, in de wereld is varkenspest bekend als een echte Europese dierziekte, die al generaties lang door Europa zwerft en de kop op blijft steken. We zien het nu weer, voor Nederland is varkenspest met amper 500 km afstand nog maar een autorit verwijderd van de landsgrens. Nu is China een aantal keer groter dan Europa en de afstanden zijn er groot, maar toch knap dat ze de sector in die tijd zover hebben kunnen doorontwikkelen door oa productiegroei voor de Chinese markt met niet alleen de productielocaties in China maar ook op hun productielocaties in de vele anderen landen verspreid over de wereld.

Beheer
WP Admin